Dag 13

iSIMANGALISO WETLAND PARK

Zoals afgesproken word ik om acht uur opgehaald. We gaan het iSimangaliso Wetland Park bezoeken. Het is een enorm groot en beschermd gebied langs de kust van de provincie KwaZulu-Natal. Het eerste deel is voor de niet gevaarlijke dieren. Het is gelijk raak,  beesten in overvloed. Zebra’s, apen en impala’s zijn overal te bekennen. Al snel rijden we over het rooster wat betekent dat we nu in het gedeelte zijn met de gevaarlijke soorten. Bij een waterplas met heel mooie lelies zitten vijftien nijlpaarden die af en toe even lucht komen happen maar zich verder niet laten zien.

Wetlands

NEUSHOORNS EN EEN WATERBOK

Ik wist wel dat ze hard konden lopen, volgens de gids halen ze gemakkelijk veertig kilometer per uur, maar dat ze niet kunnen zwemmen is nieuw voor mij. Ze zitten dus in redelijk ondiep water want ze hebben maar kleine pootjes. Een waterbok staat op hoogstens vijf meter bij ons vandaan. Kijkt even op en gaat verder met eten.

Waterbok

LUI-AAP

We volgen de oostelijke route langs het uitgestrekte meer van St Lucia. Aan het eind van de rit kan ik weer een heleboel beesten afstrepen maar helaas weer geen luipaard. De gids heeft me wel op eentje gewezen maar ik zie daar geen luipaard in, zelfs niet door de verrekijker. Eerder een aap. Hij is een beetje gepikeerd dat ik het niet zie.

LUCKY REIS

De hele reis zit een vlinder op het dashboard dus ik denk dat het een lucky reis gaat worden. Het is een schitterend park en – volgens de gids – met het grootste meer van Zuid-Afrika. Als we een stop maken en de gids zegt dat we naar de top van de heuvel gaan lopen twijfel ik even. Volgens hem kan het, er is hier nog nooit iets gebeurd, maar ja ik zal de eerste maar zijn! Ik ben er niet helemaal gerust op maar ik ga toch mee. Ik kan alles in de jeep laten liggen zegt hij. Het enige dat hier wordt gestolen is eten en dat doen de apen. Helemaal boven, (pfftt, best een klim), kijken we uit over de Indische Oceaan en zien voor ons, rechts en links, walvissen springen. Ik probeer foto’s te maken maar die krengen zijn heel snel. Schitterend gezicht maar als we weer teruglopen besluit ik, ook al beweert de gids dat het ok is, dat bij een volgende stop ik in ieder geval mijn tasje meeneem. Daar zit echt mijn hele hebben en houwen in. Pas, rijbewijs, creditcards, geld en noem maar op. Ik moet er niet aan denken dat kwijt te raken.

EEN FRISSE DUIK

Tegen lunchtijd strijken we neer bij de zee en neem ik een duik in de oceaan. Gelukkig had de dame gisteren bij het Tourist Bureau me gezegd dat ik mijn badpak mee moest nemen. De zee is wild en qua temperatuur denk ik iets boven de 20 graden. Zodra je eruit komt brandt de zon op je lijf en de aangereikte handdoek had ik niet nodig. Je droogt terwijl je erbij staat. Teruglopend naar de auto kijk ik nog een keer om en overal zie je walvissen spelen.

BUSH PICNIC

De gids zoekt een plekje, haalt uit de auto een tafeltje. Kleedje erop, bordje en bestek en een glas. Ja de wijn is niet vergeten. Zo zitten we midden in de bush bush te eten. Bizar eigenlijk. In de bomen hangen hier allemaal nesten die in eerste instantie niet opvallen. Als ik het goed heb begrepen zijn die van insecten. Ik denk dat ze tailerend heten.

Insecten nest

SHIT MET BEETLES

Alleen de apen om ons heen kijken belangstellend toe. De koude kip met aardappelsalade smaakt prima. Na de lunch zoeken we verder vooral naar luipaarden. Er staat veel wind en dat is volgens de gids de reden dat ze zich terugtrekken in het bos en daar in hun geliefde boom, de waterend, gaan liggen slapen.

Er moeten olifanten in de buurt zijn want we horen hun gebrul en zien ook verse poep. Daar zitten tientallen dung beetles in. (Vergeet niet op de link van ‘dung beetles’ in de vorige zin te klikken!) Dat zijn grote zwarte kevers maar hebben denk ik een doorsnee van zo’n vijf centimeter.

Olifantenpoep & Dung Beetles

 

NIJLPAARD- EN KROKODILLENRONDVAART

Als de gids me afzet bij mijn hotel heb ik nog precies acht minuten voor ik opgehaald wordt voor de nijlpaard- en krokodillenrondvaart. Net genoeg tijd om even de handen te wassen.

Dat blijkt echt de sensatie van de dag te zijn. Schitterende vogels, vooral veel ijsvogels en dan natuurlijk de kwetterende fel geel gekleurde Beaded Garden Yellow Weaver, die ook hier weer druk met het bouwen van hun nestjes bezig zijn. Ze vlechten hun overdekt nest van plantenvezels en laten daar een opening in om naar binnen te kunnen.

We zien krokodillen maar vooral ontelbare nijlpaarden. Allemaal in groepen. Echt fantastisch! Er zitten een paar heel grote jongens tussen die wel meer dan twee ton wegen. Alles gebeurt onder water, ook de bevruchting en de geboorte. Draagtijd is ruwweg te vergelijken met die van mensen.

Ze slapen ook onder water en komen dan af en toe even boven om adem te happen. Ze moeten er af en toe wel uit want ze eten gras wat ze voornamelijk in de koele avonden en of nachten doen.

HET WAS EEN SUPER DAG!

Na een paar uur is het tijd om terug naar de aanlegplaats te gaan en we maken een schitterende zonsondergang mee. Een geweldige afsluiting van een superdag.

Schitterende zonsondergang

 

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

6 comments

  1. nijlpaarden staan op plaats 8 van de meest gevaarlijke dieren ter wereld lees ik, dus pas maar op.
    Maar je ziet wel veel mooie en verschillende dingen. De ijsvogel kan ik vlak bij huis zien maar daar zijn wereldwijd de nodige soorten van en bij ons alleen de blauwe. Het is weer een bijzondere reis

  2. Wat een geweldige dag moet het zijn geweest. Zóveel zien en meemaken en dan zonsondergang als cadeautje….
    Her filmpje heeft trouwens leuk commentaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *