Dag 8

MOMENT SUPRÊME

En dan is het moment suprême. De reden waarom ik hier naartoe ben gekomen. Bezoek aan een theeplantage en dan gelijk maar een heel goede uitgekozen. Skimmelberg. Ik weet niet of het de grootste in dit gebied is maar het is zeker een heel bijzondere. Ze zijn één van de weinigen die de Buchu thee verbouwen. Een thee die zowat voor alle kwaaltjes helpt. Hoge bloeddruk, psoriasis, vermindering pijn bij artritis, verlaging cholesterol, suikerziekte, maagproblemen, ontsteking aan de urinewegen en noem het maar op. Vooral ook heel goed voor nierproblemen.

Er worden ook zalfjes, oliën, badzout en nog veel meer van gemaakt tot zelfs brandewijn aan toe, dat onder de naam boegoebrandewijn wordt verkocht. De thee is ook cafeïnevrij. Als we na een ritje van een half uurtje arriveren staat de gastvrouw me al op te wachten. Ze weet waarom ik kom en belooft me zoveel mogelijk te vertellen. We spreken af dat ik het allemaal opneem en daar ben ik haar heel dankbaar voor want het is werkelijk een overvloed aan informatie.

BUCHU PLANTEN

Als eerste bezoeken we de buchu planten die vier jaar geleden zijn aangeplant. Opmerkelijk is dat hier irrigatiebuizen lopen. Deze planten kunnen absoluut niet zonder water daarvoor hebben ze in de bergen grote bassins gemaakt waar het regenwater wordt opgevangen en voor deze doeleinden wordt gebruikt. Als deze plantjes eenmaal zijn geplant mag de grond rond de wortel niet meer worden verstoord. Het onkruidvrij houden gebeurt hier allemaal handmatig. Bij de rooibosstruiken is dat machinaal.

Organic Buchu 2008

 

We volgen het hele proces van zaadje tot theezakje en de gastvrouw heeft er duidelijk zin in. Bij één van de gebouwen staat een bord waar ik geen wijs uit kan en vraag me af wat er dan nog wel mag.

Processing facility do’s & don’ts

In de gebouwen waar nu niet wordt gewerkt omdat het niet het seizoen van de oogst is staat alles netjes schoongemaakt te wachten op het volgende seizoen.

VRAGENLIJST

Ze moet lachen als ik mijn lijstje met vragen tevoorschijn haal en die op haar afvuur. Ik weet niet of je van plan bent ook thee te gaan verbouwen, zegt ze, maar rooibos kan alleen maar groeien hier in deze streek. De combinatie van zon en grond is uniek. Ze hebben het in Australië, China, Ceylon en nog op veel meer plaatsen geprobeerd maar het lukt niet. Ik stel haar gerust dat ik dat niet van plan ben en natuurlijk moet er ook nog geproefd worden.

Proeverij op de theeplantage

PROEVERIJ

We beginnen met de pure rooibos en gaan verder met de combinaties met mint, gember, vanille enz. Dan komt de buchu aan de beurt. Er zijn er twee die eruit springen, met mint en met gember. In beiden zit 70% buchu maar om echt een goed resultaat voor kwaaltjes te bereiken is de pure buchu het beste. Ik sla dus mijn slag en neem van alles wat mee. Ik neem nog wat extra want ik ken wel iemand die dat ook kan gebruiken. Naast de oprit staan ook nog heel veel citrusbomen zodoende kunnen ze hun werknemers het hele jaar in dienst houden met wisselend werk.

Sinasappelboom

WANDELEN | DE SPITZKOPROUTE

Weer terug in mijn kamer ga ik even rusten, dat blijken later bijna twee uur te zijn. De rust doet me goed. Ze maken een sandwich voor me en gewapend met mijn wandelstokken trek ik de bergen in. Neem de Spitzkoproute en geniet van het mooie uitzicht en het heerlijke weer.

Walking and Cycling Trails en de Spitzkoproute

BLOGGEN

Na ruim twee uur ben ik weer terug en dat is maar goed ook want binnen een kwartier is het donker. Dat gaat hier zo snel daar moet je wel rekening mee houden. De avond breng ik door met bijwerken van mijn blog en de mailtjes en berichtjes lezen en beantwoorden. Wat ik allemaal nog meer ontdekt heb over de theeplantage kun je later, als mijn boek af is, lezen.

 

 

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

14 comments

 1. “Elly”, je kan het werkelijk prachtig verwoorden wat je je allemaal ziet en meemaakt. Ik reis als het ware met je mee en ik visualiseer jouw ervaringen. Het is net of ik met je meeloop daar. Ben zelf ook een echte natuurliefhebber en ik wacht al op je volgende verslag. H.grt Rinus.

 2. Weer zo’n mooi verslag en ja niet alles verklappen gaan we vast wel weer lezen in je 📗 Boek. Ik ben wel benieuwd of de thee echt zo’n medicinale werking heeft.
  Rust lekker uit voor vast weer een bijzondere dag morgen.

 3. Hoi Elly,
  Met plezier en interesse lees ik, onder de Spaanse zon, je dagelijkse verslagen. Ben echt benieuwd naar het boek dat je er over schrijft. Ga zo door.
  Liefs, Jan

 4. Hi Elly,
  Wat een heerlijk verhaal weer en waar haal je die kennis vandaan. Eigenlijk beantwoord je dit al door vooral heel veel en gerichte vragen te stellen. Is deze thee ook in Nederland te koop of moeten we met zijn allen afreizen naar Zuid Afrika om het te kopen. Eigenlijk hoop ik iedere keer weer in een kink in de kabel op je reis om vast een idee te krijgen van je nieuwe boek. Je verkeerde gate, je verkeerde tas, net voor het donker terug. Er komt vast nog iets op je pad maar je weet er overal en altijd wel een draai aan te geven dat het weer goed uitpakt. Geniet van je reis…

  1. Grapjas. Ja hoor het is in Nederland te bestellen. Ik moet ergens in mijn koffer die gegevens hebben. Niet in België en Frankrijk. Ik denk dat wij dat maar moeten opzetten.

 5. theeplantages hebben we bezocht in Maleisië, Sri Lanka, op de Azoren (bijzonder) en in Australië. Als je gekke soorten zoekt, heb ik wel een paar zakjes voor je! Leuke blogs Elly!

  1. Ik was alleen in Zuid Afrika eind jaren 90 een keer op een plantage geweest en in China maar wilde nu graag meer weten met name ook over de randverschijnselen

 6. Geweldig hoe je alles omschrijft, ik kan zowat mee ruiken en proeven en geniet van je beschrijvingen.
  Of jouw boek nu een roman, thriller of crime-passionel wordt, doet er niet toe. Interessant zal het worden.

 7. gelukkig een wat relaxter verslag dit keer. Denk elke dag wat zou ze nu weer beleefd hebben.
  Ik ben zelf niet zo’n theedrinker maar mijn Elly wel. De buchu thee kun je in Nederland gewoon kopen en als ik het goed lees ook die van Skimmelberg. Ga binnenkort maar eens aan de thee want het lijkt me goed voor mijn gezondheid.

 8. Oooo, die tafels in de proeverij!!! Prachtig 😍
  Verder lees ik natuurlijk met veel aandacht je belevenissen en ik geniet (en baal soms) met je mee! 😘

 9. Wat leuk om je belevenissen weer te volgen Elly.
  Ik zou zeggen meenemen die buchu .
  Groetjes en nog heel veel plezier daar
  Ria en Jan

 10. Ik hoop dat je een sakkie voor me mee hebt gebracht. Jij hebt mij gemaakt en helaas m’n blaas niet goed afgewerkt :-p Ik ben benieuwd of het zal helpen. Have fun daar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *