Dag 20

DE TERUGREIS

Het laatste gedeelte is vooral veel reizen. Eerst van Kwangwanase een ruim vier uur durende autorit naar het vliegveld van Durban en dan moest Jacco nog behoorlijk doorrijden maar dat is hem wel toevertrouwd. Vervolgens een binnenlandse vlucht naar Johannesburg en daar verder via Parijs naar Nice.

Daar ga ik, in het vliegtuig naar Johannesburg

In het vliegtuig van Parijs naar Nice kreeg ik van een stewardess het Pink Ribbon. Dat droegen alle stewardessen omdat dat in oktober geldt als internationaal symbool om de betrokkenheid bij borstkanker aan te geven.  Toen ik zei dat ik dat een goed idee vond boden ze er mij ook eentje aan. Ik zal het de rest van de maand dan ook dragen.

Pink Ribbon

SHUTTLE SERVICE

Alexandra was al op het vliegveld om me op te pikken en na wat boodschappen halen, benzine proberen te scoren – want dat is hier op de bon – gaan lunchen bij Maria (de vaste lunchplek)

AFKICKEN

De eerste paar dagen stonden in het teken van afkicken en ik had daar best een beetje moeite mee. Waar ik woon is het ook stil en word ik ’s morgens ook gewekt door de vogeltjes maar het is toch anders.

Koffer uitgepakt en alles gewassen en gestreken. Wat gebruikt een mens toch veel in zo’n paar weken. Als dan alles weer spic en span in de kast ligt en hangt geeft dat wel een voldaan gevoel.

Een berg wasgoed

DE REIS WAS

 • Schitterend met veel mooie locaties;
 • Veel en mooie dieren gespot;
 • Eindelijk naar het Voortrekkersmuseum geweest, was ik al jaren van plan;
 • Onverwacht bezoek bij KLM-facebook-vriendin in Pretoria afgelegd;
 • Me verbaasd, verwonderd en heel verdrietig over de apartheid die er nog is. Vooral in het Zuiden en zuidwesten. Was veel minder in Durban en ten noorden daarvan;
 • Ik heb me echt geschaamd hoe blanken met zwarten omgaan. Ja, ik blijf zwarten zeggen want dat zeggen ze zelf ook;
 • Mooie resorts bezocht;
 • Mensen zijn heel vriendelijk;
 • Eten is prima;
 • Prijzen zijn redelijk. In ieder geval niet hoog;
 • Temperatuur variërend van heel warm overdag tot koud ‘s nachts;
 • Dat in een tent slapen en nog beter de geluiden ‘s nachts kunnen horen van de dieren is geweldig. Nooit gedacht dat ik dat zo zou ervaren;
 • De reis er naartoe was er eentje met een gouden randje en ook de dagen daarna met Léon en de crew waren bijzonder;
 • Ik begon een beetje dom door aan de verkeerde gate te gaan zitten;
 • Veel chauffeurs/gidsen gehad en ze waren allemaal goed en aardig;
 • De Zulu-cultuur heel interessant is en ik daar zeker iets meer over wil weten;
 • Fijne gesprekken heb gehad met zwarten en ik me er prima bij op mijn plaats voelde;
 • Het gevoel dat Trienke en ik elkaar al veel langer kennen, en de diepe genegenheid waarmee zij over Zuid-Afrika spreekt, daar ben ik jaloers op. Dank Trienke dat je zo’n mooie reis voor me hebt samengesteld. See you later!
 • Helaas niet met de KLM teruggevlogen dus mis nu wel huisje 103;
 • En last bus not least: grote dank en hulde aan Elisabeth de Ru die al mijn blogs heeft gepost. Het was voor mij niet mogelijk dat te doen. De internetverbinding stond dat niet toe maar door het naar haar in stukjes en beetjes te sturen heeft zij er een mooi geheel van gemaakt. Zonder haar hadden jullie de verhalen niet kunnen lezen.

Dank aan iedereen die mij virtueel heeft gevolgd. Ik heb een geweldige vakantie gehad en heb geprobeerd dat door middel van de blogs een beetje over te brengen maar ben me ervan bewust dat ik dat niet kan wat de sfeer, de kleuren en de geuren betreft.

Ik ben weer helemaal geland en ben weer happy thuis te zijn. Van de week kreeg ik een bericht van de Belastingdienst. Meestal is dat geen goed teken maar deze keer stond er in de brief dat ik ruim vijfhonderd euro terugkrijg. Ik vind dat je dat geld altijd heel goed moet besteden en dat heb ik ook gedaan.

I’LL BE BACK

Samen met Amber vlieg ik op 12 januari naar Tanzania en hoop samen met haar dan weer te genieten van een mooie safari. Ik ben alleen bang dat ik iets moet bijleggen en het niet gefinancierd krijg met het geld van ‘oom belasting’ maar ik heb dat best voor de quality time met haar over.

Afscheid, maar ik kom terug!

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

24 comments

 1. Leuk om het laatste stukje van je reis nog te lezen. Een geweldige reis heb je er van gemaakt!
  Leuk verwoord met alle hoogtepunten van deze weer bijzondere reis. Groot gelijk om het nog dunnetjes over te doen samen met je dochter!
  Genoten van je reisverslag. Liefs🥰

 2. Hoi Elly, ik heb genoten van je verhalen en foto’s over Zuid-Afrika. Elisabeth heeft t goed geredigeerd; het was allemaal prima te volgen.
  Hoop dat Tanzania net zo veel moois oplevert. Ook voor de meelezer!
  Groet, Kim.

 3. Hallo Elly,

  Hartelijk dank voor je mooie verhalen van je reis naar Zuid-Afrika. Ik ben er zelf ook vijf jaar geleden geweest en veel van wat je schreef is heel herkenbaar. Het was een fantastische reis en dat lees ik ook terug in jouw stukjes.
  Graag volg ik weer je op je volgende reis!

  Groet,
  Els Burger

 4. Hallo Elly, bedankt voor het delen van je reisverhaal. Ik heb dagelijks er naar uitgekeken en meegeleefd. Mooie afleiding rond mijn knie operatie en het zelf immobiel zijn! Ik geniet van je schrijfstijl. Bedankt. Met vriendelijke groet, Edith Muller.

 5. Weer een mooie reis. Het was leuk al je belevenissen zo te kunnen volgen.
  Ik wens je “sterkte” met het acclimatiseren in je mooie huis en ik kijk alweer uit naar jullie trip naar Tanzania.
  Bedankt voor het verslag.

 6. Hartelijk dank voor je ´dagboek’ Elly; ik heb het met plezier gelezen !
  Zelf heb ik ook een reisje gemaakt, niet zo spectaculair, maar wel erg leuk. We hebben in Bilbao, Madrid, Barcelona en Figueras diverse musea bekeken en natuurlijk ook gewinkeld: als je dan toch in Madrid bent …
  Heel veel plezier in Tanzania ❣️

 7. Hartelijk dank voor je leuke reisverhalen. Het was erg herkenbaar. Ook Tanzania is erg mooi. Je kunt daar een rondvlucht maken boven de rode zandduinen in een Chessna. Heel leuk. Ook kun je een oversteek maken met een klein vliegtuigje naar Zanzibar. Zeker de moeite waard.
  Veel mooie avonturen samen met Amber.
  Lieve groet,

  1. Hi Elly net als alle vorige reacties , heb ik ook super genoten van jouw mooie Safari verhalen was heel boeiend geschreven en heb via jouw reis veel van de Afrikaanse fauna leren kennen! Had het ook graag zelf gezien , maar ik ben helaas niet verder gekomen dan “de Kaap “, waar het trouwens ook prachtig was👍 Succes met je volgende reis naar Tanzania en waar haal je toch die super energie vandaan ? Sterk geslacht👍🤣

 8. Wat heerlijk dat je zo genoten hebt en wij mee mochten genieten.
  Als oom Belasting niet de hele reis dekt, zal ik mijn spaarvarkentje omkeren. Maybe it helps😊😊

 9. Tja, hoe verpak ik mijn reactie en gevoel bij jouw reis in woorden… Avontuurlijk, spannend, adembenemend , moedig en dan nog schiet ik te kort. Weet dat ik heb meegenoten met jouw avontuur en dan ik ontzettend nieuwsgierig ben naar ‘De Theeplantage’… Bisous!

 10. Beste Elly, Het was weer fijn om al je verhalen te lezen over je reis door Zuid-Afrika. Een paar jaar terug hebben mijn man en ik eveneens een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika (Mandela was toen nog President) en ik heb mij toen gedurende heel die reis nog nooit zo beschaamd gevoeld dat ik blank was toen ik al die kilometerslange townships zag die je daar aantreft voor je een andere stad bereikt. Wij werden ook door de blanken verwonderd bekeken toen wij op een dag samen met een van onze zwarte gidsen in een restaurantje samen aan dezelfde tafel zaten te lunchen. Wat hebben wij als blanken die mensen vroeger en misschien nu nog toch aangedaan. Groot gelijk dat je je volgende safari in Tanzania gaat doen. De Serengeti is als natuurgebied veel mooier dan de Masai Mari in Kenia.

  1. Wat zitten er enorme eikels onder die blanken. Gedragen zich echt als een superieur volk. En inderdaad Je schaamt je er voor. We gaan in Tanzania naar Selous Impala Camp. Ik hoop dar Amber hier ook van geniet.

 11. Hi Elly, fijn dat je weer gezond en met veel herinneringen aan een mooie reis terug thuis bent.
  Met plezier jou verhalen gelezen en mee beleefd. Liefs Marianne

 12. Dank voor al die mooie verhalen Elly. Ik heb je weer op de voet gevolgd en zal dat op al je volgende reizen graag doen, om te beginnen naar Tanzania!
  Succes met acclimatiseren…

 13. Hoi Elly Wilma en ik hebben genoten van je verhalen, je durft heel veel. Wilma en ik zouden zeker niet alles durven. Wij moesten wel even denken van: “Hoe lang zal ze hebben staan strijken?” hahaha
  Alvast veel plezier en natuurlijk genieten van je volgende reis, die wij ook zeker weer gaan volgen!

 14. Het was weer geweldig je te volgen en blij dat je zo hebt genoten van alles. Fijn nu weer lekker thuis te zijn en leuk vooruitzicht om straks met Amber op reis te gaan. Gaan jullie ook weer mooie dingen beleven. Liefs ons en tot ziens xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *