Met de metro naar de tempel van de Jaden Boeddha gegaan. Iedereen maar dan ook echt iedereen is, vooral in de metro, met zijn mobile aan de gang. Zijn ze niet aan het bellen dan wel berichten aan het sturen.

De Jaden Boeddha is de beroemdste tempel in Shanghai en wordt ook wel Jufo Si genoemd. Hij werd in 1882 gebouwd om twee jaden Boeddhabeelden te huisvesten. Vandaag geleerd dat er oorspronkelijk 5 waren. Ze zijn allemaal door een abt meegenomen naar Birma. Later zijn er twee teruggehaald. Deze tempel staat nu midden in een woonwijk. Stond eerst in een ander deel maar na een grote brand in 1918 is hij hier weer opgebouwd. Raar gezicht dat er vlak naast gewoon huizen staan en zoals op een foto is te zien ook wolkenkrabbers staan er dichtbij en ze zijn nog aan het bouwen want je ziet ook hijskranen. Er wonen momenteel nog zo’n 100 monniken. Aan de gebogen dakranden en versieringen kun je zien dat deze tempels van de Song-dynastie afstammen. Er hangt een heel aangename rust en die voel je ook over je komen. Ik heb daar toch wel wat mee. Hele mooie Boeddha’s waren er. De jaden Boeddha’s mag je niet fotograferen. Ik heb ze wel bij mijn foto’s zitten maar die heb ik van internet geplukt. Ze zijn echt heel mooi, alhoewel ik de gouden ook wel iets bijzonders vind hebben.

Toen op naar het Zijdemuseum. Interessant om te zien hoe van het begin tot het eind het proces verloopt. Vooral het schoonmaken van de dubbele cocons is handwerk en moet zo voorzichtig mogelijk worden gedaan. De enkelvoudige cocons worden niet voor de zijde-industrie gebruikt maar voor de cosmetische industrie.

Hele mooi eindproducten gezien en ben bijna overstag gegaan voor een dekbed set, overtrek met onderlaken en 4 slopen maar ik vond de prijs, omgerekend bijna 1.000 euro, toch wel wat bezwaarlijk. Bovendien zou ik niet weten hoe ik het allemaal mee moet nemen alhoewel je hier waarschijnlijk wel een heel klein pakje van had kunnen maken.

In een restaurantje waar ik vanmiddag belandde hadden ze op de vloer allemaal, zeer kleurrijke, tegels op de vloer. Was erg druk maar ook wel leuk. Misschien nog een ideetje voor deze of gene die aan het verbouwen gaat.

Als laatste vandaag naar de Oriental Pearl Tower. Als je daar in de omgeving loopt en later ook van grote hoogte het e.e.a. bekijkt dan zou je je zo in Dubai wanen. Vroeger was dit gedeelte het arme Shanghai maar daar is echt helemaal niets meer van te zien. In de verte zag ik een Starbuck en ik kreeg ineens zo’n ontzettende trek in een beker koffie dus ik er naar toe. Moest een snelweg over en het was best een heel eind lopen. Kom ik er en hangt er een bord voor het raam dat ze nog niet zijn geopend. Dat was even balen.

Iedere keer als je met de metro gaat moet je bagage of handtas door de scanner. Zo ook uiteraard bij de entree van de toren. Aanstekers worden eruit gehaald en in een grote bak gegooid. Eventueel kun je die er later ook nog uithalen als je het pand weer gaat verlaten. Je gaat met diverse liften naar boven en als je wilt (Jaja uiteraard willen wij dat) kun je het laatste gedeelte met een soort space capsule. Dat gaat echt razendsnel je bereikt dan een snelheid waarbmee je 100 meter in één seconde aflegt! Je merkt bijna niet dat je je verplaatst. Boven hebben ze ook nog een gedeelte waar de vloer voorzien is van glasplaten. Daar kun je op gaan staan en dan zo naar beneden kijken. Je ziet de meest gekke taferelen van mensen die heel erg angstig worden. Nu lijkt het mij sowieso vreemd als je weet dat je daar niet tegen kan dat je dat dan gaat proberen.

Dat was het weer voor vandaag. Het weer was drukkend en ik voel mijn voetjes heel goed. Morgen ze maar een beetje rust geven.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *