Vandaag een verhaaltje over de Pagode of wel Tempel van de Hemel ook bekend onder de naam Tian Tan Tempel en ook nog als de gebedshal voor de goede oogst.
Waarom? omdat ik die vandaag heb bezocht en dus met eigen ogen heb kunnen aanschouwen.
Op 23 mei 1996 tekende de Chinese minister van burgerluchtvaart en de Nederlandse Ambassadeur een overeenkomst tussen Nederland en China waarin overeen werd gekomen dat er tweewekelijks vluchten van Amsterdam naar Beijing zouden plaatsvinden. Tijdens de eerste vlucht op 26 juni 1996 werd een miniatuur van The Hall of Prayer for Good Harvest at the Temple of Heaven in Beijing aan de passagiers gegeven. Deze miniatuur wordt ook wel “The KLM Pagode” genoemd. Hij is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Ambassade en KLM in China.
De Taoïstische tempel ligt in een heel groot, fraai aangelegd park. Hij is voltooid in de Ming-dynastie en is een van de grootste tempelcomplexen van China. Hier bracht de keizer twee keer per jaar offers, doet mij denken aan de bid- en dankdag voor het gewas dat vroeger ook in de Nederlandse kerken wed gehouden, en is ook de plaats waar de keizer tijdens de winterzonnewende tot de hemel en zijn voorouders bad. De gouden kroon op 38 meter hoogte trekt de bliksem aan. Dat hebben ze gedaan omdat in 1889, toen de goden de toenmalige keizer niet zo goed gezind waren, door bliksemschichten een gedeelte van het gebouw werd verwoest. De ronde daken symboliseren de lucht en de kleur blauw de hemel de tussenliggende naamplaten zijn vaak beschreven in de kaligrafie van de keizer. De onderkant is rood in de kleur van de keizer. Daar is de naamplaat beschreven met draak- en fenix-motieven en vertegenwoordigen de keizer en de keizerin. De daken van de zaal worden ondersteund door 28 rijk versierde zuilen. De vier enorme zuilen in het centrum, die bekend staan als de Drakenbronzuilen, representeren de seizoenen, terwijl de 24 kleinere zuilen de maanden van het jaar en de uren van de dag symboliseren. Midden in het schitterende plafond is een vergulde draak en een fenix aangebracht.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *