Mijn gids stond al in de hal en had er schijnbaar zin in. Nou dat kwam goed uit want ik ook. Hij vroeg me nog een keer of ik wel zeker wist dat ik met de local bus wilde en ja, dat wist ik zeker. Omdat we toch redelijke in het spitsuur waren was die inderdaad stamp en stamp vol. Het heeft vanmorgen vroeg een beetje geregend maar vanaf het moment dat wij op stap waren niet meer. Gelukkig hoefden we niet zo heel erg ver. De eerste bestemming was Tiger Hill  met zijn zeven verdiepingen hoge  en achtkantige Tiger Hill Pagode of Yunyan Tempel. Wordt ook de Leunende Toren van China genoemd met een verwijzing naar de scheve toren van Pisa.

Chinezen zien veel meer in de vorm van stenen en gebouwen dan wij westerlingen zien, denk ik. Het gele toegangsgebouw halen zij de kop van een tijger uit. De tweede ronde putten die ervoor staan zijn de ogen. Van één heb ik een foto toegevoegd. Ik heb best wat fantasie maar zie het eerlijk gezegd niet. Wat opvalt dat er overal bloemen staan. Met de bloemen wil men vieren dat de lente in aantocht is. De patronen in de vloerstenen fascineren me wel. Zo ontzettend veel afbeeldingen en allemaal hebben ze een betekenis. Er zijn diverse pagodes op het terrein en eigenlijk weet men niet zeker waar koning Helü is begraven. Er zijn een paar plaatsen die daar voor in aanmerking komen. Eén daarvan is dat hij langs de meermuur is begraven met vlak daarvoor het grote plein met in het midden het duizend mensen rock. Dat gedenkteken verwijst er naar dat de duizend mensen die mee hebben geholpen om het graf te graven, nadat het was voltooid, een beker wijn van de zoon van de koning kregen die overigens gevuld bleek te zijn met gif, zodat niemand verder zou kunnen vertellen waar de koning was begraven. De grijze stenen worden rood zodra ze nat worden en het verhaal is dat het bloed van die 1000  mensen dan nog steeds zichtbaar is.

De tempel, die op het hoogste punt staat, is intussen aardig aan het verzakken en zo’n 50 jaar geleden hebben ze geprobeerd beton onder de fundering te spuiten. De toren staat voor de helft op rotsen en voor de andere helft op het zand. Tijdens deze werkzaamheden werd er een kist gevonden met boeddhistische geschriften. Op de kist stond de datum waarop de pagode zou zijn voltooid. Dat was op de 17e dag van de 12e maand van het 2e jaar van het Jianlong-tijdperk (961). Al jaren mag men overigens niet meer de Pagode beklimmen. Vanwege de verzakkingsproblematiek is dat te gevaarlijk.

Daarna met de lege bus op weg (was maar één halte !!) naar het Museum van Suzhou maar daar hadden we geen geluk. Vandaag was het de herdenking van de architect, Leoh Ming Pei, winnaar van de Pritzerprijs in 1983, die dit mooie moderne gebouw heeft ontworpen. Het was vandaag zijn 100e geboortedag. Hij heeft ook de glazen piramides van het Louvre in Parijs ontworpen. Er was een feestje voor genodigden en laten we daar nou helaas niet bij horen. Dus alleen wat foto’s van de buitenkant.

Dan maar gelijk naar Humbling Garden. Schreef ik gisteren dat ik Lingering Garden de mooiste tuin tot nu toe vond, vandaag moet ik dat alweer wijzigen want deze tuin is echt helemaal geweldig. Schitterende doorkijkjes, mooie bloemen en vooral de azalea’s zijn er in overvloed en in alle kleuren, mooie pagodes, redelijk rustig, hele oude bomen en mooie rotspartijen. Echt geweldig om hier rond te dolen. Een gids die heel veel wist te vertellen en ook nu weer heb ik het daar mee getroffen. Daarna wat geen eten in een plaatselijke tentje. Hij wilde mij naar een restaurant brengen maar ik wilde in een lokaal tentje. Moest wel een beetje schoon zijn. Dat hebben we gevonden en toen wilde hij me alleen achterlaten en zelf ergens op straat iets gaan eten. Nou nee, dat staan wij niet toe. Ik heb wel moeten praten als Brugman en toen hij eindelijk overstag was heeft hij heerlijk zitten eten en drinken. Alhoewel drinken niet veel. Ik wilde een pilsje en daar wilde hij dan wel een beetje van hebben. De hoeveelheid mag geen naam hebben dat hij heeft gedronken en de flessen zijn groot genoeg, dus ik kon het wel missen. Een halve liter. Je moet wel vragen om koud bier anders krijg je een niet gekoeld flesje en dat is echt niet te drinken. Wat me opvalt bij die plaatselijke tentjes dat je je bord en glaswerk allemaal geseald krijgt. Komt in ieder geval hygiënisch over. Vervolgens was de plaatselijke markt aan de beurt. Onderweg nog even de bibliotheek voor de plaatselijke bevolking aangedaan. Hier krijgt men ook lees- en schrijfles want net als in veel Europese landen is er hier ook nog steeds analfabetisme, alleen is het verschil dat het hier erg groot is.

Achter de bibliotheek was een grote zaal en daarin zaten heel veel mensen, voornamelijk ouderen. Op een podium zaten een man en een vrouw. Samen waren ze een boek aan het voorlezen. Dat wordt iedere middag gedaan. Dus als het iets is dat je interesseert dan moet je wel een aantal dagen achterelkaar komen anders ben je de draad kwijt.

Tja en dan de plaatselijke markt. Laat ik het heel voorzichtig zeggen…..daar word je niet vrolijk van. Alle soorten en maten beesten vind je hier. Ook veel honden, volgens mijn gids zijn dit honden voor gezelschap en niet om op te eten. Ik moet eerlijk zeggen dat de honden er niet ondervoed of slecht uitzagen maar de hokjes waarin ze lagen. Niet om aan te zien. Ik zal dan ook geen foto’s daarvan opnemen. TE zielig. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze boden het hier te koop aan. Ook veel vogels die wel allemaal aan het fluiten waren wat het geheel ook weer een vrolijk tintje gaf. Dit was weer een dagje waar ik met plezier op terug kan kijken. Wat wel opvallend is dat, als je goed om je heen kijkt, overal maar dan ook overal, camera’s hangen. Big brother is watching you!

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *