Hoe ontstaat nu zo’n reis naar een ver en vreemd land?  Bij mij is het begonnen toen ik vorig jaar in China op vakantie was. Alleen was het toen totaal anders dan het uiteindelijk is geworden. Mijn oorspronkelijk idee was om naar Midden- en Zuid Amerika te gaan en te starten in Mexico. Een land waar ik deze vakantie uiteindelijk helemaal niet zal komen. Wel heb ik gelijk een limiet van 4 maanden gesteld, lijkt me lang genoeg. Gaandeweg het proces kwam het idee om Amber en Nicole ieder afzonderlijk een paar weken over te laten komen. Toen mijn plan wijzigde en ik mede vanwege het weer van plan was om in het zuiden te starten had Amber zin om daar mee naar toe de gaan. De eerste week zou het Zuid-Oceanië worden maar toen ik in september met de boot van Nice naar Corsica was geweest, wist ik zeker dat een week op een boot voor mij geen optie was. Ménière en een bootreis was geen goede combinatie. Jammer maar helaas. Beter op tijd het plan gewijzigd dan  later een week, en wie weet ook nog daarna, ziek. De start wordt dus Patagonië het natuurgebied dat zich uitstrekt over Zuid Argentinië en Chili. Ja en dan komt het. Je gaat je in inlezen en op de kaart aangeven waar je naartoe wilt. Aanmelden bij de informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar ze je op de hoogte houden over de veiligheid van het land. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat ik niet naar Venezuela ga omdat dat afgeraden word. Met Nicole helaas niet gelukt om een gedeelte samen te reizen. Afspraken maken over de inentingen. Dat zijn er heel veel geweest. Morgen de laatste van drie voor rabiës. Ook ingeënt voor hepatitis A en B, buiktyfus, tetanus, gele koorts, tuberculose en DTP. Volgens mij ben ik nu voor de rest van mijn leven overal vanaf.

Daarna begint het plannen, hotels zoeken, lang leve Booking.com, vluchten boeken proberen op diverse plaatsen auto’s te huren maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Inmiddels wel gelukt maar vraag niet hoeveel moeite dat heeft gekost. Excursies die snel volgeboekt zijn van te voren regelen, zoals het verblijf op de Paaseilanden en de Galapagos eilanden en niet te vergeten het bezoeken van en overnachten vlak bij de Michu Picchu. Net als je alles rond hebt dan valt een lijndienst uit en dat zou nog niet zo erg zijn ware het niet dat we dan een doorreis missen. Dat is ook de reden dat Amber 2 dagen later teruggaat omdat anders haar verblijf in Iguazu veel te kort zou zijn.

Léon was intussen in opleiding voor captain voor de 777 en laten ze dat toestel nu inzetten voor vluchten naar Buenos Aires (BA). Dus kwam het stoute plan dat het toch wel erg leuk zou zijn als hij op de bok zou zitten als wij naar BA zouden gaan en  zo gaat het nu ook gebeuren. Hij kreeg niet de oorspronkelijke vlucht van de 14e januari maar kon wel op 12 januari en ja dan is een reis snel omgeboekt van de 14e naar de 12e. Dus weer 2 dagen extra voor Amber. Superleuk in ieder geval en ook dat we straks wat leuke dingen met zijn drietjes kunnen gaan doen in BA. Zo blijft het iedere dag aanpassen, zelfs van de week  zijn er nog wijzigingen aangebracht en onderweg moet ik ook nog het e.e.a. regelen want in een verlaten gebied in zuid-Chili in Caleta Tortel heb ik nog steeds geen hotel gevonden. Slapen in de auto daar met die kou lijkt me geen pretje. Ik blijf gewoon proberen.

Het aantal landen dat ik ga bezoeken is 7. Valt eigenlijk best mee. Start is op 10 januari, want dan vertrek ik met de TGV naar NL en de aankomst vanuit Colombia op Schiphol is 11 mei. Daarna nog naar huis maar schat in dat ik daar rond de 15e weer ben.

In heb tot nu toe 54 verschillende hotels geboekt maar daar komen er nog een aantal bij omdat ik in bepaalde gebieden, waar ik een auto heb gehuurd, nog geen hotel heb geboekt omdat ik dat afhankelijk wil houden van de omstandigheden. Het verblijf varieert van 1 tot 5 nachten (Paaseilanden).

Inclusief de heen- en de terugvlucht zijn het 22 vluchten maar ook diverse stukken gaan met openbaar vervoer en van Uruguay naar Buenos Aires is met de boot.

Ja en dan gaan bedenken wat er allemaal mee moet en vooral niet te vergeten wat er niet mee moet. Omdat de klimaten totaal verschillend zijn, van heel warm tot wintersportklimaat moet er wel het nodige mee en ja dat geeft problemen. Koffer diverse keren opnieuw ingepakt en geschoven van de ene koffer naar de andere en dingen weer terug in de kast leggen, gaat het me nu lukken om alles mee te nemen, mits ik op de heenreis het e.e.a. in de koffer van Amber kan stoppen. Hoe ik het daarna moet doen weet ik nog niet alhoewel ik denk dat zodra ik uit het koude gebied ben mijn warme kleren maar naar huis stuur of eventueel weggeef.  Voorlopig is dat een zorg voor later.

Het afsluiten van een reisverzekering was ook nog een dingetje. Omdat ik wel ingezetene ben in Frankrijk maar niet de Franse Nationaliteit heb ben ik voor de ziektekosten verzekerd als verdragsgerechtigde. Dat houdt in dat er beperkingen zijn en voor mij zijn die cruciaal. Omdat ze personen van 75 jaar en ouder en bij een langere reis dan 60 dagen niet verzekeren. Dat is best een puntje geweest. Er was maar één maatschappij die me wilde verzekeren en dat was Oom maar ja dan kwam de verzekering voor deze periode toch mooi op ruim 3.000 Euro en dat is niet mis. Maar het  blijkt dat er een clausule is in de inboedelverzekering die in ieder geval de basis verzekerd en ook eventueel de repatriëring. Op de een of andere manier ben ik er nog niet gerust op dus nu maar hopen dat er niets gebeurd. Aan mijn hoeveelheid medicijnen die ik bij me hem zal het niet liggen. De huisarts schreef van alles op mijn normale recept erbij van diarree tot verstopping en anti-muskieten enz. enz.

Voor de facebook-groep “ik ben vertrokken”  (IBV) waar ik medebeheerder  van ben wat voorwerk gedaan zodat mijn 2 collega’s het niet al te druk krijgen en bovendien gaat in de periode dat ik weg ben Alexandra ook nog 3 weken de hort op, dus laten we het eigenlijk over aan René.

Lijstjes maken voor de hulp en de tuinman zodat ik niet in een vervuild huis terugkom en de tuin er een beetje normaal bij staat en weer voorjaars klaar is bij huiskomt. Ook met ze afgesproken wat ze in geval van calamiteiten moeten doen. Naaste buren inlichten die na ieder onweer de elektriciteit voor me zullen controleren. Even langs het Politiebureau en de periode vermelden dat ik er niet ben met het verzoek om een oogje in het zeil te houden. Dat doen ze met plezier hebben ze gezegd. Sinds ik vorig jaar kordaat optrad, volgens hun, bij een brand kan ik geen kwaad meer bij ze doen. Bankzaken regelen dat er vooral genoeg op de rekening staat zodat de automatische afschrijvingen door kunnen gaan en de creditcards op wereld laten zetten als dat al niet was gebeurd. Met belastingconsulent besproken dat mijn gegevens dit jaar later komen dus dat er iets moet worden geregeld.

Alle gegevens in de Cloud zetten zodat ik overal bij kan. Belangrijke zaken op stick zetten en tevens daar voldoende muziek en leesvoer aan toevoegen.

Regelen wat er moet gebeuren als er iets fataals gebeurd, toch ook niet onbelangrijk en natuurlijk hopen dat het allemaal niet nodig is. Tussendoor nog twee cursussen gevolgd. Mijn duikbrevet gehaald en een cursus zelfverdediging gedaan. Is nooit weg en was superleuk.

Ja, en dan mijn dochter en schoonzoon lief aankijken of zij, als ze in Bousquet, zijn lekker willen klussen. Zwembad leeg laten lopen en schoonspuiten, tegeltjes en voegen controleren en indien nodig repareren. Tegels impregneren tegen algen en uiteraard weer vol laten lopen en zomer klaar maken. Jacuzzi vullen en aanzetten want ik wil wel gelijk overal gebruik van kunnen maken als ik thuiskom. Ik zou het ook helemaal niet erg vinden als Marc aan de achterkant een carport maakt, kan zijn auto daar lekker staan ach en verder is er genoeg te doen.

Met Simplesite afspraken gemaakt dat ik 80.000 foto’s mag plaatsen, nou daar moet ik het toch wel mee kunnen redden. Waarvoor ik ze heel hartelijk heb bedankt en dan het belangrijkste, met René weer afspraken gemaakt dat hij net als vorig jaar met mijn ChinaBlog alles gaat plaatsen in het blog. Toen is namelijk gebleken dat mailen van mijn info wel lukte maar direct plaatsen op mijn  blog niet. Dus gaat hij dat weer voor mij en jullie op zich nemen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *