We gaan vandaag naar de Itaipu stuwdam. Itaipu is genoemd naar een klein eilandje in dat gebied en betekent zingende steen in het water. De waterkrachtcentrale telt 20 generatoren met een diameter van 10 meter en voorziet Paraguay voor 90% van hun elektra behoefte en Brazilië voor 20%. Er is echter een overeenkomst tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië dat maar 18 generatoren gelijk mogen werken. De dam staat bekend als een van de 7 moderne wereldwonderen. Als ik het goed heb dan is Millau het achtste wonder. We hebben met een bus het hele terrein doorkruist en heel veel info gekregen. Van het ijzer en staal dat ze hebben gebruikt kunnen er 380 Eiffeltorens worden gebouwd. Het is allemaal eigenlijk niet te bevatten wat je hier ziet en wat mensenhanden voor elkaar hebben gekregen. Ruim 10 jaar is er aan gebouwd door arbeiders uit Paraguay en Brazilië.

Daarna laten we ons naar de Argentijnse kant van de waterval brengen. We konden ook een boottocht maken en dan zelf onder de waterval doorvaren maar we hebben allebei geen zin om drijfnat te worden….. We gaan te voet naar de waterval over een heel lange brug maar onderweg daar naartoe worden we door een enorme hoosbui overvallen en als we dan even later bij de waterval zijn en de nevel onze kant uitkomt, hebben we geen droge draad meer aan ons lijf.

Wel geweldig om zo dichtbij dat geweld te staan. We komen heel dichtbij de bijna 100 meter hoge Devil’s Throat. Wat een kabaal maakt dat water, je kunt elkaar bijna niet verstaan. Het verschil tussen de twee kanten is eigenlijk dat je aan de Braziliaanse kant veel meer overzicht hebt maar aan de Argentijnse kant sta je er midden in. Als we weer teruglopen over de brug valt het eigenlijk dubbel op hoe rustig het water daar is. Er zwemmen ook heel grote vissen en wat we ook heel veel zien zijn de klein brutale wasbeertjes.

Dit was ons laatste dagje samen. Morgen gaan we ieder een andere kant op. Amber naar huis en ik ga Paraguay in. Wat hebben we het fijn gehad. Geen moment van irritatie geweest en heel veel beleefd en gekletst. Deze vakantie heeft met het heenvliegen door Léon en de dagen eerst met zijn drietjes en later samen met Amber al een hele dikke gouden rand.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *