Een ding is zeker: mijn lijf is nog niet gewend aan de nieuwe tijd. Zal wel gaan lukken. Ik probeer in ieder geval wel in het ritme te komen. Er was een taxi voor me besteld om 8 uur maar toen die er om kwart over 8 nog niet was maar even aan de balie gevraagd of er iets mis was. Schijnbaar vonden ze dat een heel vreemde vraag, hij was toch pas een kwartier te laat? Toch maar even er op aangedrongen dat ze zouden bellen. En ja hoor ! die was voor morgen besteld. Ja, dat weet ik om kwart voor 8 want die moet me naar het station brengen, maar die van vandaag was om bepaalde bezichtigingen te gaan doen. Dan maar met openbaar vervoer. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik moest met bus 8 en jawel hoor, dat staat er gewoon op ! Ik had natuurlijk geen kaart en een los kaartje kost wel 2 renminbi en dat is toch mooi 0,27 Euro. Omdat de chauffeur niet kon wisselen mocht ik zo mee. Zo de winst van vandaag was dus binnen ! Er waren al twee bezoekjes vervallen, het zijdemuseum en het paraplumuseum, die zijn op maandag helaas dicht dus op naar de vroegere residentie van Hu Xuegan. Aan alles is te zien dat men niet op de kleintjes hoefden te passen. Schitterende gekleurde ramen en heel veel houtsnijwerk. Op een binnen terras staan enorme grote ronde stenen bakken waar het water van de glooiende daken zo inloopt. Aangezien het een heel klein beetje regende was dat dus goed te zien. Mooie doorkijkjes naar de weelderige tuinen. Veel water met enorm veel karpers erin. Alles wordt prima onderhouden, zelfs de blaadjes, die niet meer mooi zijn, worden uit de bomen verwijderd. Wat ook opvallend is, dat zie je meer gebouwen, dat de drempels zo hoog zijn. Je hebt ook iedere keer een portaaltje en dan kom je pas in de volgende ruimte.

Daarna op zoek naar het Chinees Geneeskundig museum, bij de Chinezen bekend als Haqinyu Tang-museum. Het is gevestigd in een oude apotheek in een klein straatje waar heel veel kooplieden nu hun, doorgaans goedkope, koopwaar aan de man proberen te brengen, maar in de apotheek kun je ook nu nog diverse geneesmiddelen kopen. Vooral veel kruiden die voor van alles en nog wat goed zijn. Ik heb een zakje kruiden gekocht om thee van te maken die ‘Happiness’ moet brengen. Zal zo eens een kopje thee gaan zetten ! Het is een ode aan de duizenden jaren oude traditionele geneeskunst. Wat me opvalt is dat er zoveel beelden op straat staan. De ene nog mooier dan de andere. Hele composities van brons die in dit geval, zie de foto’s, handenarbeid weergeven. Wat ook heel raar is dat mensen op de brommer, terwijl het helemaal niet koud is, een soort deken over hun knieën leggen en er zitten dan ook nog handwarmers aan vast. Je ziet ze in de meest bonte vertoningen.

Verder had ik vandaag nog wat Pagodes en tempels op mijn lijstje staan dus maar besloten dan alsnog een taxi te nemen, want die lagen best wel behoorlijk uit elkaar. Met hulp van een voorbijgangster, heel lieve jongedame die ik nog gevraagd heb of ze vrij was vandaag want dan had ik haar zo ingehuurd, de taxichauffeur geïnstrueerd. We hebben een prijs afgesproken om de op mijn lijstje staande bezoeken af te leggen. Hij zou me overal naartoe rijden en dan als laatste naar mijn hotel. Zodra we bij een bestemming waren, ging ik die bezoeken en zou hij ergens in de buurt blijven wachten. Zodra ik dan klaar was, belde ik hem, liet de telefoon drie keer overgaan en hij zou niet oppakken (ik blijf een Zeeuwse) en dan zou hij me weer op komen halen. Is uitstekend gegaan. Liet mijn jas en mijn boek dan netjes in de auto, had hij nog het idee dat ik terug zou komen en zo zijn we toch mooi 5 uur bezig geweest. Terwijl hij geen woord Engels sprak en ik idem dito met Chinees. Waarom ze al die Pagodes en Tempels boven op een berg moeten zitten weet ik ook niet, maar wat heb ik vandaag een trappen gelopen !

Als eerste naar de Leifeng Pagode. Is ooit gebouwd om te vieren dat de koning een zoon had gekregen. Oorspronkelijke stamt uit 975 maar is in 1924 in verval geraakt en in 2002 helemaal gerestaureerd. Er is een toren met 5 verdiepingen en het geheel heeft 8 kanten.

Toen naar Liuhe Pagode, beter bekend als de Zesharmoniën-pagode. Een achthoekige pagode uit 970 die oorspronkelijk dienst deed als vuurtoren. Viel me tegen. Ik had er meer van verwacht. Staat bij mij beslist niet bovenaan mijn lijstje.

Daarna naar Lingyin Si. Ligt in de heuvels en bood ooit onderdak aan ruim 3000 monniken die in 70 zalen ceremonies hadden. Alhoewel er veel verloren is gegaan behoort het nog altijd tot de grootste tempels van China. Er zijn nog steeds monniken. Het terrein is heel groot en er wordt ook thee verbouwd. Feilai Feng dat eigenlijk een onderdeel is van het geheel staat bekend om zijn vele in de rotsen uitgehouwen beelden, waarvan er veel nog uit de 10e eeuw zijn.

Als laatste naar de Yuefei tempel geweest. Dit was beslist niet de minste. Yue Fei was een krijgsheld die het zo goed deed dat uiteindelijk ter dood werd gebracht. Hij werd door zijn krijgsheren valselijk beschuldigd van opruiing. Ze waren zo bang dat hij zich tegen hun zou keren en het volk aanbad hem. Nu is hij een martelaar en zijn heldendaden worden op het toneel en in de schilderkunst breed uitgemeten. Zijn graftombe kun je bereiken via een smal straatje met stenen dierenfiguren. De vier bronzen beelden, in een kooi, zijn de beulen van hem. De premier, zijn vrouw, een jaloerse generaal en de gevangenisdirecteur. Ook nu zag je weer dat mensen de beelden bespuugden.

Zo, genoeg voor vandaag. Morgen ga ik me verplaatsen en krijg ik mijn eerste treinreis.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *