In mijn hotel in Datong zijn de kamers in een carré rond een atrium gebouwd. Vannacht en vanmorgen waren ze druk in de weer om er een feestzaal van te maken. Gaat leuk worden vanavond denk ik. We zijn al vroeg op stap gegaan want verwachten vandaag heel veel drukte vanwege de National Feestdag. Allereerst naar de Yungang grotten in het westelijk deel van Wuzhoe shangebergte. Deze grotten zijn uitgehouwen uit zandstenen kliffen en schijnen de mooiste op het gebied van Boeddhistische kunst te zijn. Het is een verzameling van meer dan 51.000 Boeddha beelden, ik zal niet van allemaal een foto maken hoor, maar ik heb er wel veel, variërend van 17 meter tot enkele centimeters. Datong is ooit de hoofdstad van China geweest en toen die werd verplaatst naar Yungang in 494 hielden ook de werkzaamheden in de grotten op. Op de aanlooproute staat een gouden boom, in werkelijkheid is hij van brons, en daar kun je eventueel een wens aan hangen. Als je ziet hoe hoog sommige wensen hangen vraag ik me af hoe ze daar bij zijn gekomen.

In de tweede grot staat een gebeeldhouwde pagode die de vloer en het plafond met elkaar verbinden.
Er zijn heel veel verschillende boeddha’s zoals de Hoofdboeddha, de zittende boeddha die in tegenstelling tot de meeste boeddha’s behoorlijk corpulent is, en de boeddha’s in grot 3 die enorme vlezige gezichten hebben en heel dikke lippen. De hoofdboeddha mag je niet fotograferen maar ik heb hem toch redelijk op de foto gekregen. In totaal zijn er 45 grotten en hebben een lengte van een kilometer.
De grotten staan aan de rand van een nog in werking zijnde kolenmijn. Vroeger was dit het hoofdinkomen van de bevolking maar de meeste mijnen zijn een paar jaar geleden gesloten omdat de vraag naar kolen instortte. Opvallend is dat er iedere keer een hele stad om zo’n mijn is gebouwd met alles erop en eraan.

Daarna na een heerlijke lunch naar het hangende klooster, deze spectaculaire tempel is op een van China’s vijf heilige bergen gebouwd. Ook bekend onder de naam Xuankong Si. De tempel die wordt ondersteund door slanke houten pilaren, lijkt tussen ravijnmuren te hangen. Er zijn ongeveer 40 zalen en zijn allemaal uitgehouwen in grotten en rotsholten en voorzien van houten façades. Ze zijn met elkaar verbonden door gangen en bruggen en er staan heel veel beelden van steen, ijzer en brons. In de Sanjiao Dian (Driereligieszaal) zijn de zittende beelden van Confucius, Boeddha en Laozi ondergebracht. Bij één van de laatste boeddha’s ben ik ook maar even op mijn zere knieën gaan zitten en heb voor al mijn vrienden veel gezondheid gevraagd. Dat zou toch moeten kunnen.
Terug naar de stad waar het oude centrum helemaal ommuurd is en in het verleden vele malen als bescherming heeft gediend tegen de aanval van de Mongolen. Ik krijg sterk de indruk dat dat hun grootste vijand is geweest. Mijn gids vertelde me nog dat zijn ideaal altijd was geweest om naar Europa te emigreren maar dat zag hij nu niet meer zitten vanwege de oprukkende islam.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *