Als je om 7 uur wordt opgehaald en het ontbijten kan pas vanaf 7 uur dan moet je dus voor je zelf zorgen. Daarom gisteren lekker fruit ingekocht en daarmee de dag begonnen. Allereerst op weg naar het Panda fokcentrum iets ten NO van de stad Chengdu. De panda die in het wild voorkomt, en een verre verwant van de beer is, vind je alleen in China. Op dit moment zijn er wereldwijd nog 1864 exemplaren waarvan ongeveer 120 in diverse dierentuinen, zoals de twee die recentelijk in Ouwehands dierenpark zijn geplaatst. Ondanks het succesvolle fokprogramma worden ze nog steeds met uitsterven bedreigd. De panda leeft voornamelijk van bamboe. Zijn kiezen zijn geschikt voor het vermalen van de stengels maar zijn darmkanaal heeft moeite met de vertering. Daarom moeten ze het grootste deel van de dag eten. In totaal zijn er 12 reservaten voor de panda’s gecreëerd, dat is inclusief Wolong bij Chengdu. Er gaat heel wat bamboe per dag doorheen. Ze eten namelijk zo’n 15 tot 30 kilo per dag. In het wild leven ze soms in familiegroepen maar meestal solitair. Ze kunnen zo’n 25 jaar worden. Er worden niet zoveel panda’s geboren en dat komt omdat ze slechts een heel korte tijd (soms maar enkele uren) bronstig zijn en ze zijn heel kieskeurig wat hun partner betreft. Een pasgeboren panda weegt maar 100 gram en ziet er uit als een grote vleermuis. Een volwassen exemplaar weegt toch gauw zo’n 200 kg. Het jong wordt 90 dagen door de moeder gedragen en blijft zo’n drie jaar bij haar. Indien er een tweeling wordt geboren dan stoot de moeder direct één van de twee af. Het is dan heel moeilijk om die in leven te houden omdat het dan ook in de meeste gevallen de zwakste van de twee is. De gids vertelde vol trots dat de laatste 2 panda’s die naar een dierentuin in Holland waren gegaan. Was nog op de plaatselijke TV geweest. Ze hadden daar een schitterend onderkomen voor de panda’s gemaakt. Toen heb ik de foto opgezocht van het KLM-vliegtuig dat net geland was met al die auto’s er om heen en heb hem verteld wat een feest dat in Nederland was geweest. Oh…maar ze zijn toch naar Holland? Ja dat klopt maar dat is wel hetzelfde land. De panda’s waren aan het eten of lagen te rusten. Erg veel actie is er bij de grote in ieder geval niet bij. De kleintjes wel die klimmen in de bomen en spelen met elkaar. Op de een of andere manier doen die me aan apen denken. Ze zien er in ieder geval allemaal heel aaibaar uit.
Daarna, na een stevige lunch, naar de grootste Boeddha, de Leshan Boeddha maar wat ga ik dit land straks missen om zijn eten !! Ik kreeg de kaart en kon uit van alles en nog wat kiezen. Ook hond stond op de kaart. Ik lust alles maar geen ingewanden en hond. Nou dan had ik zeker nog nooit hond gegeten dat was zo lekker. Prima houden zo! Wie weet hoe lekker het is maar ik wil het niet weten in ieder geval. Ik heb gezegd maak maar wat lekkers uit deze streek. Dan krijg je me toch een hoeveelheid en diversiteit daar zeg je U tegen en dat allemaal voor ongeveer 12,50 euro. Het bleek daarna toch al gauw zo’n 2 uur rijden maar dat was het zeker waard. Deze 71 meter hoge Dafo (grote Boeddha) is uitgehouwen in het rode zandsteen van de heuvel Lingyun. Het verhaal gaat dat er in het verleden heel veel mensen verdronken in de rivier en dat een monnik toen heeft besloten om deze boeddha te maken en met de vrijgekomen puin de rivier een beetje te beteugelen. Het is een heel kolossaal beeld dat het beste bekeken kan worden vanaf de rivier en dat heb ik dan ook gedaan. Je kunt er met een negenbochten wenteltrap (heel goed te zien op de foto’s die ik heb genomen) ook bij de voeten komen en dat schijnt ook best indrukwekkend te zijn vooral om dan te ontdekken hoe groot het beeld eigenlijk is. De voeten zijn 8 meter lang maar ook andere maten zijn net zo imposant. Zo hangen de oren 7 meter af en zijn de schouders 28 meter breed en is de neus 5,6 meter. Heel groot dus. Aan weerszijde van de boeddha zijn wachters uitgehouwen. In de bergen staan ook weer diverse tempels die allemaal via paden met elkaar zijn verbonden. Daarna in mijn uppie nog even in het achterland rondgelopen. Wat een armoede zie je daar. Ik werd wel heel vreemd aangekeken toen ik daar rondliep maar knikte vriendelijk naar iedereen en dat werd in ieder geval geaccepteerd. De lucht was hier ook behoorlijk verontreinigd en ik ga bijna geen dag meer de deur uit zonder mijn mondkapje. Echt treurig om te zien hoe alles hier onder het stof zit. Ik heb nog een foto genomen van auto maar zo zien alle auto’s er eigenlijk wel uit. Toen ik in het hotel kwam was het bij achten dus toch mooi weer een dagje van 13 uur erop zitten. Ze hadden iets lekkers voor me gemaakt zei de man achter de balie. Eerlijk gezegd had ik geen honger maar dat is ook zo ondankbaar dus weer diverse schotels op tafel met gelukkig veel groente en uiteraard ook vlees. Opvallend is dat er hier weinig vis op het menu staat en ook kip komt hier veel minder voor. Het was weer heerlijk ! Gelukkig iets minder spicy dan gisterenavond want toe heb ik toch behoorlijk moeten spoelen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *