Een paar dagen ziek geweest, de griep, en gelukkig weer redelijk opgeknapt. Na een toverdrankje, dat in het hotel voor me is klaar gemaakt, was ik wel snel van de koorts af.

Het bestond uit schijven lulo’s en dat gekookt met heel veel geraspte gember, honing en pinela. Smaakte ook nog goed en moest ik zo warm mogelijk opdronken. Had het ineens goed te pakken. Nu nog een beetje slapjes en erg moe maar dat gaat ook wel weer over.

We zijn met een open bus vandaag op stap geweest en de rimboe ingetrokken. Bij mooie miradors gestopt om foto’s te maken. Een klooster, zo mag je het denk ik niet eens noemen want er wonen nog maar 3 nonnen, bezocht. Schitterende plek met fantastisch uitzicht. Hun tuintje zag er goed verzorgd uit.

Langs het weggetje er naartoe omgeven door suikerriet, dat als je aan de zijkant van de auto zit in je gezicht slaat, staan diverse kleine kruizen. Als je dat weggetje afloopt en bij ieder kruis biecht dan zijn aan het einde van dat weggetje je zonden vergeven. Dat is althans de legende.

We zouden gaan eten in een restaurant waar ze cavia op het menu hadden staan. Je kon er dan eentje uitzoeken en die werd dan voor je klaargemaakt. Omdat we de route achterstevoren uitvoerden waren we er te vroeg en was het nog maar koffietijd. Na inventarisatie bleek dat niemand trek had in cavia dus is het bij koffie gebleven.

Na de koffie hebben we een suikerrietfabriek bezocht en het hele proces gevolgd.

De mannen vonden het wel leuk dat we daar belangstelling voor hadden. Dat overhevelen van de ene bak in de andere lijkt me best een vermoeiende klus. Je krijgt er wel spierballen van.

> Eigenlijk is het een heel kort proces. Het riet wordt gekapt en vervoerd. Daarna worden de stengels door een mangel gehaald. Het sap wordt opgevangen en rest is afval of wordt gebruikt voor veevoer. Het sap wordt in bassins gebracht, ter grootte van een flinke badkuip, en aan de kook gebracht. Dan moet het indikken en wordt van het ene bassin in het andere overgebracht tot het zover is ingedikt dat het in mallen kan worden gegoten. Dan moet het opstijven en kunnen de blokken voor transport naar de verkooppunten worden klaar gemaakt.

> Eind van de middag nog naar een gedeelte van het archeologiepark Alto de Las Puedras in Sint Augustin met zijn meer dan 500 standbeelden midden in de jungle geweest.

De groep is gisteren ook nog naar een ander deel van het park geweest. Ik heb maar de helft bezichtigd toen was mijn pijpje leeg. Terug naar het hotel, een hapje gegeten en op tijd naar bed, was moe. Viel me nog niet eens tegen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *