Zo is dat slapen. Ik heb, met wat onderbrekingen voor toiletbezoekjes, toch maar mooi het klokje rond geslapen. Had het nodig. Ik weet niet of het door de hoogte van gisteren komt van ruim 4000 meter en de daarmee gepaard gaande lage zuurstof, ongeveer de helft lager dan op zeeniveau, of de indrukken van de laatste dagen want die waren gigantisch.

Op mijn gemakje ontbeten en mijn koffers eens helemaal leeg gehaald en netjes alles in de kast gelegd en wat stapeltjes voor de wasserette gemaakt. Dat was niet mis maar dan is alles straks ook weer fris. Daarna wat administratie gedaan en naar de bank.

Het geld halen was geen succes. Binnen waren 3 mannen van, wat later bleek, een geldtransport, en zij lieten iedere keer iemand naar binnen tot ze, een paar mensen voor mij, de deuren sloten en de machine gingen vullen. Een halfuur later werd de eerste naar binnen gelaten. Duurde een eeuwigheid en toen kwam de mededeling dat het apparaat en panne was. Maar…er was in het centrum ook nog een bank. Iedereen als de wiedeweerga daar naartoe en ja, de jeugd (en die is hier overvloedig vertegenwoordigd) was er natuurlijk eerder. Goed weer in de brandende zon maar al snel kwam de mededeling dat hij leeg was !! Dus heb nu 0,0 aan Chileens geld en op de meeste plaatsen kun je niet met je creditcard terecht. Voorlopig maar even 50.000 peso geleend aan de balie. Ze willen het cash terug. Ik neem aan dat wanneer ik dat niet heb ze ook met mijn card genoegen nemen.

Bij het zwembad gaan zitten en wat gegeten en toen hoorde ik een paar jongelui het over een excursie naar de Maanvallei hebben. Zij zouden om half 3 opgehaald worden. Dat leek me wel wat en die stond ook op mijn lijstje. Dus weet je wat laten we dat maar doen. Eerst werd gezegd dat het busje vol zat maar toen zei de jongedame er is helaas maar plek voor 1. Nou dat komt goed uit want ik ben alleen. Dat had ze niet begrepen want ik had geboekt voor 2. Dat klopt dat doe ik altijd, wil namelijk een fatsoenlijke kamer. Dus om half drie reed ik richting de Maanvallei na eerst nog even de chauffeur gevraagd te hebben of ik nog ergens een fles water kon kopen en dat was achteraf gezien geen overbodige luxe. De eerste stop was bij de 3 Maria’s. Stenen pilaren die vrouwen voorstellen, bestaande uit klei, graffel, zout en lithium. Ze hebben de vorm gekregen door de wind en aardverschuivingen. Helaas heeft een onverlaat het nodig gevonden om een foto te laten maken terwijl hij aan het hoofd van een van de pilaren hing en die is nu afgebroken.

Dan gaan we naar een duin en vandaar kunnen we zelf bepalen naar welke hoogte we willen klimmen. Het is een stevige klim door rul zand. Als ik bij de eerste stop maak ik foto’s en de besluit dan, na even te hebben gerust, verder te klimmen en daar heb ik geen spijt van. Van hier is het amfitheater heel goed te zien. Het is hier veel minder druk want je moet over een richel met aan beide kanten een leuke afgrond. De meesten durven niet.

Terug in de bus en dan voel je toch wel je benen. Onderweg stoppen we en gaan dan door een rots naar een punt van waaruit je echt een fantastisch uitzicht hebt. Mensen met een pondje meer kunnen deze tocht niet maken want je moet zo nu en dan op je knieën maar ook de breedte van de doorgang is zeer krap. Het is er aardedonker maar de jongelui die we bij ons hebben gebruiken hun telefoon om licht te maken en ik maak daar dankbaar gebruik van. Iedereen is behulpzaam en het is een geweldige tocht. Boven zijn we verrast door het uitzicht.

Toen naar de laatste stop die is aan het begin van de Atacama woestijn ligt en eerlijk is eerlijk dit slaat alles. Schitterend uitzicht over het Andes gebergte waar ik gisteren overheen ben gereden. Op de achtergrond zie je vulkanen en die gaan heel langzaam over in kleibergen. Heel mooi en ook heel diep en mensen moeten dan toch perse op het randje een foto maken. Dat begrijp ik nooit. Een meter naar voren geeft ook mooie plaatjes. Rond 8 uur word ik in het dorp gedropt en onderweg naar het hotel kom ik weer langs de bank die vanmorgen kapot was. Toch maar even proberen. Ja hoor, mijn derde kaart werkte. Heb in ieder geval weer geld. Vlug mijn blog afgemaakt en dan douchen en naar bed want morgen word ik om 6.30 opgehaald en dan hoop ik flamingo’s te zien.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *