Iets later vertrokken dan de planning was maar toch nog redelijk op tijd. Als eerste stond de Verboden Stad op het programma. Ik was al gewaarschuwd dat het er waarschijnlijk heel erg druk zou zijn want vandaag, morgen en overmorgen zijn de Chinezen massaal vrij en kun je beter niet naar openbare gebouwen gaan.

Klopte er werden geen kaartjes meer verkocht voor vandaag. Kan ik dan een kaartje kopen voor morgen: nee dat kon via internet maar nu niet meer. Gewoon in de rij komen staan.

Maar ook hier is er een zwart circuit en al snel had ik, weliswaar tegen een woekerprijs, een kaartje. Het was ontzettend druk binnen en de meest belangrijke gebouwen waren niet toegankelijk. Het is een heel groot terrein met heel veel paleizen en daar omheen een enorme brede gracht. Bij een paar paleizen heb ik foto’s kunnen maken maar je werd dan echt bijna platgedrukt en ik heb nu enig idee wat er kan gebeuren als zo’n massa in beweging komt. Mij dus niet gezien. Ik vond het echt te gevaarlijk om in die mensenmassa vooraan te staan. Je kunt dan geen kant meer op. Had wel een cassette met info in het Nederlands dus alle info heb ik wel gekregen. Wat zo fijn was dat je alleen die info krijgt van de gebouwen waar je bent. Je hoeft dus geen route te volgen.

Het mooiste gebouw, denk ik, de zaal van de opperste harmonie, was niet toegankelijk. Jammer, schijnen ze wel vaker te doen als het heel druk is. Het was de grootste zaal in het paleis. Hij werd gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen zoals de kroning van een keizer. In het midden van het grote complex loopt een marmeren rijbaan en vroeger mocht daar alleen de keizer over lopen. Nu is hij gewoon toegankelijk en iedereen  kan er overheen lopen. De ingangen van de zalen (ook wel paleizen genoemd) worden bewaakt door leeuwenparen. Aan de zijkanten van het complex zijn de voorraadschuren. Er zijn in de gehele stad 9999 vertrekken maar daar moet wel een kanttekening bij worden geplaatst omdat een ruimte tussen 4 pilaren als een vertrek wordt gezien. Het zijn dus niet allemaal afgesloten vertrekken. Ik heb al eerder geschreven dat het getal 9 de opperste graad van geluk brengt en aan de keizer toebehoort. Zelfs de paleisdeuren hebben knoppen in een veelvoud van 9. Omdat het eigenlijk niet leuk was, veel te druk, ben ik er eerder weggegaan dan oorspronkelijk de bedoeling was. Ik wilde in ieder geval vandaag naar de Tempel van de Hemel. Ik wil niet zeggen dat dit mijn hoofddoel was maar toch wel een heel belangrijke. Ik spaar, zoals velen waarschijnlijk weten, KLM huisjes en ook de specials. Eén van de specials is een afbeelding van deze tempel. Ik zal het stukje dat ik in de groep ‘KLM huisjes’ heb geplaatst hierna ook posten dan hoef ik dat geen twee keer te doen. Ik was van plan om er met een taxi naar toe te gaan maar toen zag ik zo’n overdekte brommer en heb ik daar gebruik van gemaakt. Geweldig ! Mijn chauffeur wurmde zich overal tussendoor, reed dan weer op de rijbaan en even later weer op het fietspad. Rode lichten had hij nog nooit van gehoord en alleen maar claxonneren. Toen we bij de tempel arriveerden heb ik met hem afgesproken dat hij 1,5 uur later me op zou komen halen. Het was heel vermakelijk want toen ik aan kwam lopen werd ik belaagd door concullega’s van hem maar ik schudde iedere keer van nee en wees naar de overkant. Een paar volgden me en keken toen verbaasd toen ik bij mijn mannetje de koektrommel inkroop. Hij voelde zich heel vereerd en zwaaide als een koning naar ze. Daarna zijn we over het Tian’an Men plein, Plein van de Hemelse vrede, gereden was het tijd om de innerlijke mens te versterken. Uurtje later stond mijn taxi weer voor en na nog wat sightseeing en even een apotheek te hebben bezocht heb ik me af laten zetten bij het hotel. Het was mooi geweest voor vandaag.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *