Vroege start van dag 1

Bij het opstaan genieten we gelijk van het schitterende uitzicht vanuit onze kamer en maken er gelijk maar een foto van. Even later bij het ontbijt wordt ook het uitzicht vanaf die plaats vastgelegd. Onze eerste volle dag op het eiland willen we zo goed mogelijk invullen. Om kwart voor 2 is pas de eerste behandeling. We hebben dan ook besloten om vroeg te vertrekken en dat is redelijk gelukt. Om 8.30 rijden we de parkeerplaats af.

We hebben geen navigatie in de auto maar dat is geen probleem we hebben beiden Navigon op onze telefoon zitten. Alleen ontdekken als we de plaatsnaam in willen typen dat we beiden zijn vergeten om Cyprus te downloaden dus doen we het nu met Googlemaps en dat gaat ook prima.

Agios Neofytos klooster

Als eerste hebben we op ons lijstje staan het Agios Neofytos klooster dat is op weg van Paphos naar Polis. Het klooster ligt op ongeveer 5 minuten rijden van de grote weg . Als we er aankomen staat er maar 1 auto en we vermoeden dat het is gesloten. Gelukkig niet want dat zou geen goed begin zijn geweest. Het lijkt in eerste instantie een indrukwekkende nieuw en groot gebouw. Als je wat verder doorloopt dan krijg pas echt een beeld van de grootheid van het complex. In deze relatief nieuwe gebouwen is het huidige klooster, een museum en de museumwinkel te vinden. Het oude klooster ligt aan de overzijde van het plein en is uitgehakt in de rotsen. Deze kamers zouden door de kluizenaar en beroemde Cypriotische Heilige Neofytus zijn uitgegraven. De kamers zijn beschilderd met prachtige fresco’s die uit de twaalfde tot de vijftiende eeuw stammen. De fresco’s vertellen het verhaal van de laatste dagen van Jezus op aarde. De kamertjes zijn erg krap en langere mensen moeten oppassen om hun hoofd niet te stoten.

Fyti

Na een bezoek aan het klooster rijden we door naar het dorpje Fyti. Het dorpje staat bekend om zijn huisnijverheid. De rijkelijke gekleurde handgeweven tapijten, tafelkleden en dekens staan bekend als phythkiotika. We komen hier voor een verrassing te staan. Ze zijn in het dorpje aan het werken en de ene wegomleiding gaat over in de andere. We rijden een paar rondjes en lopen een beetje vast. We besluiten om het dorpje het dorpje te laten. Zoveel tijd hebben we nu ook weer niet.

Kannaviou dam

Wat ons opvalt is dat het hier een beetje groener is dan het gedeelte dat we gisteren hebben gereden maar de natuur heeft duidelijk te lijden gehad van droogte. Het ziet er allemaal desolaat uit. Als we ongeveer tien minuten aan het rijden zijn komen we bij de Kannaviou dam. Deze dam is de op drie na grootste dam van Cyprus, hij is zeshonderd meter lang, zeventig meter hoog en kan achttien miljoen liter water vasthouden. Het is een relatief nieuwe dam. De bouw startte in het jaar 2000 en werd voltooid in 2006. Ook hier was te zien dat ze te maken hebben gehad met droogte. Er is weinig water te bespeuren.

Chrysorrogiatissa klooster

Ons doel is het Chrysorrogiatissa klooster dat behoort samen met het Kykkosklooster en het Timios Stravrosklooster in Omodos tot de mooiste en belangrijkste kloosters van het Troodosgebergte. Het klooster ligt op ongeveer achthonderd meter hoogte en is gewijd aan de “Onze-Lieve-Vrouwe van de Gouden Granaatappel”. Het klooster, dat nog steeds in functie is, werd in 1152 gesticht door de kluizenaar Ignatius nadat hij een icoon van Maria had gevonden. Na de vondst verscheen de Maagd Maria aan hem en gaf hem opdracht het klooster te stichten. Het gevonden icoon, dat geschilderd zou zijn door de evangelist Lucas, ligt nog steeds in het klooster.
Het klooster heeft een hele andere opzet dan de meeste kloosters in de omgeving. Het belangrijkste verschil is dat het een driehoekige vorm heeft. Dit zorgt ervoor dat je moeilijk de grote van het klooster kunt inschatten.

We besluiten na het bezoek aan het klooster terug te rijden naar het hotel. We moeten nog lunchen en daarna is het tijd voor onze eerste behandeling. Onderweg stopt Amber ineens. Ze heeft op de heenreis allemaal leuke brievenbussen gezien en wil daar graag een foto van hebben. Het blijken overigens gedenkhuisjes te zijn en geen brievenbussen maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn leuk.

Eerste behandeling

We beginnen beiden met een gezichtsbehandeling. Amber met de Almyra Serenety Facial by ILA en ik met de QMS Age-defyung collagen Facial. Aan het eind van de dag beiden een full-body massage. Amber de Ku Nye massage by Ila en ik de Undaria scrub and detox wrap. Zowel  de gezichtsbehandeling als de full-body massage zijn heerlijk. Maken gelijk maar een zitje van een van de wachtruimtes bij de spa. Aan zitjes is hier toch geen gebrek. Voor ik naar mijn behandeling ga maak ik nog een foto van de ondergaande zon. Het is hier om 5 uur donker. Daar moeten we wel even aan wennen.

Op mijn gezicht

Als ik van de behandelruimte door de tuin terug loop naar onze kamer ga ik languit. Gelukkig heb ik niets in mijn handen en kan me een beetje met beide handen opvangen. Doet enorm veel pijn aan handen en knieën en verwacht eigenlijk een bloederig geheel. Maar niets van dat alles. Als ik overeind probeer te komen gaat mijn horloge te keer. Ik werp er een vlugge blik op en moet, hoe rottig ik me ook voel, ontzettend lachen. Mijn horloge zegt: Zo te zien bent u behoorlijk gevallen. Moeten we uw locatie doorgeven aan de Eerste Hulp / bent u in staat om op te staan / valt het wel mee ? Ik klik snel op het laatste en ga richting kamer waar Amber me al opwacht. Na een inspectie van de ledematen valt het allemaal heel erg mee. Mijn rechterknie doet pijn en is een beetje dik. Mijn bril heeft een schram op mijn neus veroorzaakt en de muizen van mijn hand zijn geschaafd. Dat is alles. Had erger kunnen zijn.

We rusten nog even en gaan dan naar het restaurant. Na het prima eten nog wat relaxen en op tijd naar bed. De eerste volle dag zit er op.

 

 

 

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *