Vandaag gaat het een moeilijke dag worden. Ik ga naar De Muur en ik zie wel hoe ver ik kom. Een niet al te lange nacht gemaakt want de wekker stond op 6 uur (Nederlandse en Franse tijd 00.00 uur) en ik wilde perse een heel lief iemand feliciteren. Ja en dan kun je daarna nog een uur slapen maar dat komt er natuurlijk niet meer van. Maar goed een stevig ontbijt genomen en om 8 uur werd ik opgehaald.

Eerst nog langs een Jade fabriek. Eén van de belangrijkste exportartikelen van China, naast thee en zijde. Mooi om te zien hoe ze het bewerken en zeker de betere, of anders gezegd de hardere soort lijkt me geen makkie. Uiteraard word je dan weer door de verkoopafdeling geleid. Een heel klein huis van happiness gekocht. Dat zijn twee huisjes in elkaar. Toen ik nog samen met Theo de vakanties vierde kochten we altijd iets kleins en dat stond in een speciale kast en daar ben ik maar mee door blijven gaan. Dit past er in ieder geval weer uitstekend bij.

Toen naar DE muur of wel de Chinese muur. Loopt duizenden kilometers door China en was tot 1995 verboden terrein. Gedeeltes zijn ervan gerestaureerd. Oorspronkelijk aangelegd als verdedigingslinie. De torens lagen 2 pijlschoten van elkaar zodat geen enkel stuk onbeschermd was. De muur maakte snelle communicatie mogelijk door middel van rook, vuurpijlen, trommels en klokken. Bovendien konden er troepen over worden verplaatst. Imposant  bouwwerk en zeker als je weet dat je eigenlijk naar boven wil. De gids hielt het in ieder geval voor gezien en ze waagde er zich niet aan. Ook geen probleem. Gewapend met veel water, dat heb je echt nodig, ben ik aan de tocht begonnen en geen moment gedacht ik stop er mee maar wel heel vaak: wat ben ik toch een idioot !!

Onderweg veel foto’s gemaakt als ik weer een volgende halte had bereikt om te laten zien hoe ver het nog was. Maar…..ik heb het gehaald !! Tja en dan moet je ook nog terug dat is eigenlijk altijd een tegenvaller. Ik voel mijn knieën dan ook heel goed. Lekker een warm bad genomen en ingesmeerd want morgen moeten ze me ook weer overal brengen. Het is hier het feestweekend, 1 mei de dag van de Arbeid, en dat kun je al heel goed merken met de drukte. Ik wil morgen de verboden stad bezoeken en daar mogen maar een bepaald aantal mensen per dag in. Vanwege de feestdagen zijn er al heel veel tickets van tevoren uitgegeven en maar een beperkt aantal is nog vrij. Het gaat om 08.30 uur open en dan wil ik er eigenlijk zijn anders komt het er niet meer van. Dus weer een vroegertje.

Op de terugweg vandaag ook nog een theeceremonie bijgewoond. Blijft leuk om te zien (en ook om te drinken) hoe dat er aan toegaat.

Het is maar een kleine blog vandaag maar mijn gevoelens over vandaag zijn wel heel bijzonder, in ieder geval een voldaan gevoel.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *