Vandaag naar de hooglanden van Santa Cruz geweest waar verschilende vegetatiezones zijn waaronder de Miconia-zone waar landbouw en veeteelt wordt bedreven. Maar ook de pampa met voornamelijk grassen en varens, zoals de Galapagos boomvaren, die wel 3 meter hoog kan worden. Daarna zijn we naar het schildpaddenreservaat Manzanillo geweest waar ze die beesten hebben in alle soorten en maten en waar ze in hun natuurlijke omgeving zijn. Je ziet ze grazen en rondwentelen in de modderpoelen of liggen in de rood gekleurde vijvers.
Als je goed kijkt zie je er honderden. Ze proberen zich wel te verstoppen meestal onder het struikgewas. Ook nog een parend stel gezien. Die zijn we op het spoor gekomen omdat het mannetje dan behoorlijk brult. Ze nemen er de tijd voor en het kan wel zo’n 3 uur duren. Het vrouwtje legt tussen de 90 en 120 dagen haar eieren. Gemiddeld 8 tot 12. Ze kan daarna weer gelijk gedekt worden dus in theorie is het mogelijk om 4 nesten per jaar te hebben. Als de eieren op een temperatuur van 30 graden worden gehouden dan worden het vrouwtjes en bij 28 graden mannetjes. Als het zover is om de eieren te leggen dan graaft het vrouwtje binnen 5 uur een gat en legt daarin haar eieren. Dan duurt het nog 3 tot 4 maanden voor de eieren uitkomen. In het wild kunnen ze wel 100 jaar worden al zijn er ook exemplaren van 150 jaar oud. Ze kunnen een snelheid van 0.25 km per uur bereiken. De eerste 30 à 40 jaar groeien ze. Bovenop zie je van die ringen. In tegenstelling tot bomen die hoe ouder ze zijn hoe meer ringen er zijn waar te nemen is het bij de schildpadden zo dat hoe minder ringen hoe ouder.
Hier zitten ook veel landvogels zoals spotvogels, vinken, vliegenvangers of de unieke spechtvink, een van de weinige soorten die ‘gereedschap’ gebruiken. Daarna op het reservaat genoten van een heerlijke lunch en weer terug naar het hotel om nog even bij het zwembad te gaan liggen.