Huisjes algemeen

Het was in de begin jaren 50 niet toegestaan dat luchtvaartmaatschappijen cadeautjes aan hun passagiers mochten geven. KLM besloot toen om Delfts blauwe huisjes te laten maken die gevuld werden met sterke drank. Die werden tijdens de vlucht aan hun passagiers in de Royal Class geserveerd.

Andere luchtvaartmaatschappijen protesteerden. KLM antwoordde dat ze toch zelf mochten weten hoe zij hun drank aanboden.

 

Diverse soorten drank

Tegenwoordig worden ze alleen nog maar gevuld met jonge jenever. De eerste series konden ook gevuld zijn met: oude jenever, zeer oude jenever, abricot brandy, cherry brandy, orange curaçao en crème de Menthe.

Verzamelaars zien deze variëteiten dan ook allemaal als een verschillende serie.

 

Leveranciers van de dranken

Er zijn drie verschillende leveranciers. Het is gestart met Rynbende, ook wel geschreven als Rijnbende. Dat bedrijf werd in 1953 overgenomen door Henkes maar de huisjes werden nog wel gevuld met Rynbende likeuren. Vanaf 1970 zijn ze gevuld met Henkes jonge jenever. Begin 1986 is men overgestapt op BOLS en dat is tot op heden nog steeds zo.

 

Producenten van de huisjes

De eerste huisjes zijn gemaakt door N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, beter bekend onder de naam Plazuid. In totaal 20 verschillende. Het eerste bij Goedewaagen ontworpen nummer is 21 en uitgegeven in 1963.