Onze eerste dagje

Vanmorgen is Camemi netjes op tijd geland. Local time 09.10 dus hebben we nog een hele dag voor ons. Zij was heel wat vlugger door de douane dan ik gisterenavond.

Mijn vlucht van Montpellier naar Casablanca verliep voorspoedig. Voor ik vertrok wist ik al dat mijn vlucht van Casablanca naar Marrakech was geannuleerd en ik een uur later op andere vlucht was geboekt maar dat bleek bijna 2 uur te zijn. Ik ben met Royal Air Maroc gevlogen en dat was allemaal prima verzorgd. Ze hadden zelfs mijn koffer helemaal geseald.

Via Booking had ik een taxi vanaf het vliegveld naar mijn hotel geboekt maar toen wist ik niet beter dan dat mijn toestel om 23.50 zou landen. Toen het half 2 zou worden had ik niet verwacht dat die er nog zou staan. Terwijl ik in het vliegtuig in Casablanca zat te wachten op ons vertrek meldde de chauffeur dat hij had gezien dat de vlucht was vertraagd en ik me niet ongerust hoefde te maken, hij zou netjes op me wachten. Dat heeft hij ook gedaan.

Gelijk met hem een afspraak gemaakt om me vanmorgen weer naar het vliegveld te brengen. Ik was namelijk een dag eerder gegaan omdat Camemi al heel vroeg vandaag zou aankomen.

Eigen chauffeur en reisleider

Toen ze was gearriveerd op zoek gegaan naar onze chauffeur voor dat moment en de komende dagen. Nette man die Frans maar ook goed Engels spreekt. Niks mis mee en ook de auto kan op alle fronten onze goedkeuring wegdragen.

Mooie binnenplaats

Vandaag hebben we verder alleen een afspraak voor een kookcursus bij La Maison Arabe.

We waren er te vroeg maar dat was geen probleem lekker op de binnenplaats gezeten en een heerlijk drankje gekregen. Als ik ooit nog een keer terug naar Marrakech ga dan ga ik naar dat hotel. Ziet er heel leuk uit en is in het centrum van de stad.

Met ons hotel nu en aan het eind van de rit Zalagh Kasbah Spa Resort is overigens ook helemaal niets mis en luxueuzer maar wel buiten de kern. Eigenlijk is het zelfs een beetje buiten de stad.

Kookcursus

De kookcursus was één groot succes. Begonnen met het uitleggen van en vooral ruiken aan de diverse kruiden die in de Marokkaanse keuken worden gebruikt. Wist niet dat ik er daar zoveel van in de keuken had staan dus dat zou geen belemmering moeten zijn om later thuis de gerechten na te maken. Grapje !!

Demonstratie theezetten

Vervolgens een demonstratie gekregen van hoe men hier thee bereidt. Wat gaat er in echte Marokkaanse thee een hoop suiker. Afschuwelijk.

Het echte werk stond op ons te wachten maar niet nadat we eerst nog in een nabijgelegen liefdadigheidsbakkerij zijn gaan kijken. Iedere grote stad heeft een paar van zulke openbare ovens. Mensen maken thuis hun brood klaar en brengen dat naar de bakkerij waar het voor ze wordt gebakken. Ze kunnen het dan later ophalen. Het schijnt het lekkerst te zijn wanneer brood in een op hout gestookte oven wordt gebakken. Uiteraard hebben de meeste mensen die niet en in diverse huizen is er soms helemaal geen kookunit. Een uitkomst voor de arme bevolkingsgroep om het op deze manier te doen.

Traditie bij het maken van couscous

De liefdadigheid staat hier toch hoog in het vaandel. Als men thuis couscous maakt, en dat doen ze meestal op vrijdag, dan doen ze dat in grote hoeveelheden. De reden is dat het een lange bereidingstijd nodig heeft. Men nodigt dan de hele familie uit om te komen eten en maakt dan een dubbele portie. De ene helft voor de familie en de andere helft om weg te geven aan arme mensen. Wat een mooi gebaar.

De kookgelegenheid een prachtige ruimte. Iedereen heeft zijn eigen werkplek, twee gaspitten, een koekenpan en Tajine, keukengereedschap, wasbak, kraan, specerijen en een monitor. Het werd door de cheffin vertelt maar aan het eind van de ruimte was ook een kokkin bezig en volgde de aanwijzingen van de cheffin. Haar activiteiten konden we ook volgen op een groot scherm voor ons. Soms wel handig want de opmerking: we gaan nu de paprika van zijn jasje ontdoen landde bij mij niet. De beelden gaven gelukkig uitkomst. Ging ook redelijk gemakkelijk want die hadden vooraf in de oven gelegen.

Heerlijke gerechten

Als voorgerecht maakten we een Zaalouk Salade. Hoofdgerecht was chicken tajine met als bijgerecht Taktuka salade. Het nagerecht was niet door ons gemaakt en was Milk Pastilla. De meningen daarover waren erg verdeeld. Er zat een likeur in die te overheersend was. Aan het eind van de foto’s van deze dag zal ik foto’s van de recepten plaatsen. Vooral het gerecht gemaakt in de tajine was heerlijk. Kan ik aanbevelen.

Het avondmaal hadden we dus zelf bereid en eerlijk is eerlijk ik denk niet dat ik deze vakantie nog een keer zo lekker zal eten. Het was voortreffelijk.

Na terugkomst in het hotel daar alles nog verkend, we komen hier aan het eind nog een paar nachten slapen en gaan dan wat meer van de Spa-faciliteiten genieten. Dat gaat wel lukken denk ik. Buiten op het terras, dit verhaaltje zitten tikken met op de achtergrond heerlijke muziek van een goede pianist. Het was een goed begin van hopelijk een leuke vakantie.

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *