De economische hoofdstad

Vandaag staat een bezoek aan Casablanca op het programma. Casablanca betekent het witte huis en met zijn 5,5 miljoen inwoners is dit de grootste stad van Marokko. Witte huizen zijn er dan ook in groten getale te vinden. We rijden er zo’n 4 uur over. Het is redelijk druk op de weg maar wel goed te doen.

Als we bijna in Casablanca zijn raken de chauffeur en de reisleider in een druk gesprek of ze nu wel of niet de vorige afrit hadden moeten nemen. We komen bij een tol en nu weten ze het zeker, we zijn te ver gereden. Iets verderop aan de overkant van de snelweg staat veel politie en onze chauffeur stopt op de vluchtstrook en verlaat de auto. Even later zien we hem de vier rijbanen oversteken en over de afzetting in de middenberm klauteren. We vragen onze reisleider wat hier de bedoeling van is. Oh, zegt die heel laconiek hij gaat vragen aan de gendarme of we via de middenberm terug mogen rijden. We kijken elkaar aan en schieten in de lach. Niet te geloven. Chauffeur komt terug en steekt zijn duim op. We mogen keren.

Levensgevaarlijke manoeuvre

Al eens meegemaakt hoe je op een autosnelweg van de vluchtstrook vier rijstroken opschuift en dan door een gat in middenberm aan de andere kant in het rijdend verkeer invoegt? Wij dus nu wel en het gaat allemaal goed. Het verkeer remt netjes af en laat je er gewoon tussen. Weten ze in de stad niet hoe snel ze moeten toeteren hier geen claxon gehoord.

Even later komen we weer bij de tol. Daar komt net een vrachtwagen, die heel hoog is geladen, achteruitrijden. Er lopen diverse mensen omheen en het blijkt dat de doorgang die ze hadden willen gebruiken niet hoog genoeg is. Dan zien we dat de hekken aan de zijkanten niet het hoogst punt zijn maar de ruggen van de koeien steken daar nog boven. Ik moet er niet aandenken hoe ze hebben geconstateerd dat ze er niet onderdoor konden.

Moskee Hassan II

Toen we in de stad aankwamen was het lunchtijd. Dat moeten we vanaf morgen anders gaan doen want zowel lunchen als dineren met een warme hap is te veel van het goede. Tijdens de lunch kwam er nog een gids bij die speciaal ingehuurd was om de highlights van Casablanca te vertellen en in het bijzonder dingen over de moskee Hassan II. Het is de grootste moskee in Marokko en de 7e in de wereld. De minaret is met zijn 200 meter wel de hoogste in de wereld.

Er kunnen gelijktijdig 25.000 gelovigen meedoen aan het gebed. Buiten is nog plaats voor 85.000 geloven daarvoor hebben ze wel en openbare zwembad voor moeten opofferen. De moskee steekt uit over de zee. De diverse materialen zijn allemaal heel mooi bewerkt maar hebben niet die overdadigheid die je vaak in katholieke kerken tegenkomt. De moskee werd gebouwd in 1989 als geschenk voor de 60e verjaardag van koning Hassan II.

Schitterend interieur

De gids kwam niet uitgepraat over de bijzonderheden. In het tapijt zijn strepen geweven en het is de bedoeling dat men die streep als beginpunt gebruikt en daar gaat staan. Zodoende heeft iedereen gelijke afstand tot zijn voorganger en is er ruimte genoeg om te knielen. Hij hamerde er maar op dat voor de koran de mensen gelijk zijn maar dat wel door bepaalde moslimgroepen er onderscheid wordt gemaakt in bijvoorbeeld mannen en vrouwen. In deze moskee is boven ook een afdeling die speciaal voor vrouwen is. Er zijn er zelfs twee, zowel rechts als links van het schip. Een mooie houten wenteltrap gaat naar deze verdieping. Later begrepen, maar niet gezien dat er ook een roltrap schijnt te zijn.

Het dak van deze moskee, dat ontzettend mooi is, kan open worden geschoven om zodoende frisse lucht binnen te krijgen. Ik moest gelijk aan het Ajax-stadion denken.

Er is ook een bibliotheek, een museum en een Koranschool.

De wasruimtes om zich te reinigen voor men deel neemt aan het gebed zijn beneden onder het gebedsgedeelte en enorm groot. Heeft denk ik wel de afmeting van een voetbalveld. Voor de ouderen is er zelfs een mogelijkheid om de reiniging te doen terwijl men op een marmeren krukje heeft plaatsgenomen.

De immense deuren

Op mij hebben de grote deuren die uitkomen op het enorme plein een diepe indruk gemaakt. Stuk voor stuk juweeltjes. Ze zijn zo groot dat ze bijna niet met mensenhanden zijn te bedienen en dat vindt dan ook allemaal elektronisch plaats.

Vanaf het plein voor de moskee heb je een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan en de haven is één van de grootste kunstmatige havens ter wereld.

We maken een wandeling over de boulevard de la Corniche tot aan de vuurtoren. Dit is de hoofdstraat van Casablanca. Daarna stadsrondrit door de economische hoofdstad van dit land gemaakt. We komen langs de Central Market, het Habous district met zijn vele immigranten en het Koninklijke Paleis.

Katholieke kerk

We bezoeken een katholieke kerk ‘Notre-Dame-de-Lourdes’ met zijn heel mooie gebrandschilderde ramen en steken allebei een kaarsje aan voor iedereen die het hard nodig heeft maar voor een paar mensen in het bijzonder.

We lopen wat door de oude Medina en verbazen ons over de grote diversiteit van de olijven. Bezoeken een koekenbakker, ja echt! en we kopen een aantal van de lekkernijen waar bij bijna allemaal amandelen in zijn verwerkt. Heerlijk maar ook weer mierzoet.

Moderne restauratie werken

Op een van de pleintjes is men de wanden van een huis aan het bijwerken, zodoende zie je de scheuren niet zo goed.

Bij terugkomst zaten de chauffeur en de reisleider naast de auto netjes op ons te wachten.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *