In dit onderdeel van mijn website ga ik informatie geven over de KLM-huisjes en de andere KLM-verzamelobjecten. Het meest bekend zijn de huisjes die vanaf 1952 aan de reizigers zijn uitgegeven en de specials. Ik ben daar een groot bewonderaar en vooral verzamelaar van.

Huisjes

Toen KLM in 1994 zijn 75-jarig bestaan vierde kondigde men gelijk aan dat de Royal Class vervangen zou worden door een verbeterde World Businessclass. Hiermee kwam een einde aan het voortbestaan van de zo gewilde huisjes met jonge jenever. De reizigers van de Businessclass kregen voortaan een tegeltje. Maar deze beslissing leverde zoveel protest op dat men het besluit terug moest draaien.

Men gaf toen 15 nieuwe huisjes uit en hiermee kwam het aantal op 75. Het aantal jaren dat de KLM bestond en is een replica van het voormalige KLM hoofdgebouw.

Ieder jaar op 7 oktober wordt er een nieuw exemplaar uitgegeven. Valt die datum op een zondag dan wordt het verschoven naar de 8e oktober. Lees hier verder mijn artikelen over de KLM-huisjes.

Asbakjes en Rookgerei

Bij bepaalde bestemmingen naar het Midden Oosten is het niet toegestaan om alcohol in te voeren. Dat is in het verleden opgelost door asbakjes in de vorm van een huisje uit te delen. Als men de sigaret in de asbak legde dan kringelde de rook door de schoorsteen naar buiten. Inmiddels worden deze ook niet meer uitgegeven omdat roken in het vliegtuig verboden is. Nu krijgt men een leeg huisje met op de achterkant een sticker met de tekst: empty due to customers regulations. Nadere info vind je hier.

Collector’s items

Tot op heden zijn er 15 items uitgegeven. De eerste is van 1962. Ze zullen allemaal besproken worden in een speciaal item en u kunt het hier allemaal volgen.

Specials

Bij bijzondere gelegenheden worden er specials uitgegeven. Ook deze zullen uitgebreid aan de orde komen op mijn website en u kunt ze hier vinden. De oudste special is in 1952 uitgegeven. Het is een jeneverkruik in de vorm van Sint Nicolaas met een KLM-koffer in de linker hand. Hoofd met mijter is de dop.

Tegels

Werden in de Royal Class en de First Class de passagiers verblijd met een huisje, in de Business Class werd dat gedaan met een tegeltje. Toen november 1993 het besluit genomen werd om de Royal Class en de First Class af te schaffen verdwenen ook de huisjes. Maar dat was maar voor korte duur. Er kwamen zoveel protesten binnen dat men genoodzaakt zag om deze weer uit te gaan delen. Vanaf dat moment in de Business Class en werden de tegeltjes niet langer verstrekt.Bekijk hier alle info over de tegeltjes.

Diversen

KLM heeft naast de meer bekende huisjes en specials ook diverse andere cadeautjes uitgereikt. Dat kan aan passagiers, personeel of aan een specifiek persoon zijn. Er zijn diverse categorieën en het overzicht is hier te vinden.

Index

Een overzicht van alle pagina’s is hier opgenomen en kun je gemakkelijk doorklikken naar de gewenste pagina.

Links

Zowel geraadpleegde links als aanbevolen links zijn hier verzameld.

KLM 100 jaar

Filmpjes en ander materiaal dat betrekking heeft op 100-jaar KLM worden hier geplaatst.

Naslagwerken

Het bekendste boek over de huisjes is geschreven door Mark Zegeling met de titel Sterke Verhalen, alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes. Hij heeft veel meer boeken uitgegeven. Die zijn allemaal op zijn site te vinden.

Nog wat weetjes

Wil je de KLM-huisjes die model hebben gestaan voor de replica’s in Amsterdam wel eens in het echt zien? Kijk dan op het blog over de huisjeswandeling.

Inmiddels heeft ook Delft een huisjeswandeling en die is via Facebook te bereiken.

Ook op de KLM houses app kun je heel veel leuke wetenswaardigheden ontdekken. Bovendien kun je er uitstekend op bijhouden welke huisjes je nog zoekt of welke je eventueel dubbel hebt.