Huisjes algemeen
Het was in de begin jaren 50 niet toegestaan dat luchtvaartmaatschappijen cadeautjes aan hun passagiers gaven. KLM besloot toen om Delfts blauwe huisjes te laten maken die gevuld werden met sterke drank. Die werden tijdens de vlucht aan de passagiers in de Royal Class geserveerd.
Andere luchtvaartmaatschappijen protesteerden. KLM antwoordde echter dat ze toch zelf mochten weten hoe zij hun drank aanboden.
Jaarlijks worden er ongeveer 850.000 huisjes uitgegeven waarvan 150.000 die niet gevuld zijn. Deze worden verstrekt op de vluchten naar het Midden-Oosten waar alcoholische drank verboden is.
Informatie en foto’s van de 104 huisjes en kunt u hier vinden.
Wil je de huisjes terugvinden op een plattegrond ? Dat kan ! Kijk even hier hoe dat werkt.
Zoekt u een mooi opbergsysteem voor uw huisjes en andere items kijk dan eens hier of dit wat voor u is.
Producenten van de huisjes
De eerste huisjes zijn gemaakt door N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, beter bekend onder de naam Plazuid. In totaal 19 verschillende huisjes plus het Fans Hals huisje dat ook bekend staat als nummer 20.
Het eerste daarna bij Goedewaagen ontworpen huisje is nummer 20 en uitgegeven in 1963. (je zou dus kunnen zeggen dat er twee huisjes nummer 20 zijn, als je Frans Hals meerekent). Vanaf maart 1995 worden de huisjes in Singapore gemaakt. Het eerste huisje dat daar van de band liep is nummer 75.
Om een groot misverstand uit de wereld te helpen, de KLM huisjes zijn niet van porselein. Dan moeten ze boven de 1300 graden Celcius worden gestookt. De KLM-huisjes zijn op een stooktemperatuur voor aardewerk gebrand. Dat was bij de PZH tot 1965 onder de 1100 graden Celsius.
Goedewaagen stookte op een iets hogere temperatuur. Voor aardewerk is het absoluut nodig dat een drankcontainer goed ingelooid moet worden met glazuur. (met dank voor deze info aan Friggo Visser)
De diverse producenten met hun verschillende inhoud zijn te vinden:
1. voor Plazuid gevuld met Rynbende, klik dan hier
2. voor Goedewaagen gevuld met Rynbende, klink dan hier
3. voor Goedewaagen, gevuld met Henkes, klik dan hier
4. voor Goedewaagen, gevuld met BOLS, klik dan hier
Diverse soorten drank
Tegenwoordig worden ze alleen nog maar gevuld met jonge jenever met 35% alcohol. De eerste series met Rynbende konden gevuld zijn met: jonge jenever, oude jenever, zeer oude jenever, abricot brandy, cherry brandy, orange curaçao en crème de Menthe.
Verzamelaars zien deze variëteiten dan ook allemaal als een verschillende serie. Wil je meer weten over het bedrijf Rynbende, klik dan hier.
Leveranciers van de dranken
Er zijn drie verschillende leveranciers. Het is gestart met Rynbende, ook wel geschreven als Rijnbende. Dat bedrijf werd in 1953 overgenomen door Henkes maar de huisjes werden nog wel gevuld met Rynbende likeuren. Vanaf 1970 zijn ze gevuld met Henkes jonge jenever. Begin 1986 is men overgestapt op BOLS en dat is tot op heden nog steeds zo.
Ik heb vele jaren geleden een huisje gekocht in Puerto Rico van iemand wiens moeder daar in de 90er jaren voor een reisbureau werkte. Zij was inmiddels overleden dus we konden haar er niets over vragen. Het lijkt een lokale uitgave to zijn ter gelegenheid van de eerste vlucht van San Juan naar Amsterdam. Dit was een nieuwe, toegevoegde tussen stop of de vlucht vanaf St Maarten. Het jaartal klopt maar er is het echt? Ik heb hem voor $20 gekocht op Ebay en er later nooit meer gezien. Sommige mensen zeggen dat het een vervalsing is, maar waarom zou iemand de moeite doen om een vervalsing te maken in een oplage van 1 en die dan ook nog voor bijna niets verkopen. Ik zie helaas geen mogelijkheid om fotos te sturen met dit mailtje.
dag Diederik,
Zou je mij een foto willen sturen naar: pamvandriel@gmail.com
Daarna zal ik reageren
groet
Elly