Huisjes algemeen

Het was in de begin jaren 50 niet toegestaan dat luchtvaartmaatschappijen cadeautjes aan hun passagiers gaven. KLM besloot toen om Delfts blauwe huisjes te laten maken die gevuld werden met sterke drank. Die werden tijdens de vlucht aan de passagiers in de Royal Class geserveerd.
Andere luchtvaartmaatschappijen protesteerden. KLM antwoordde echter dat ze toch zelf mochten weten hoe zij hun drank aanboden.

Informatie en foto’s van de 99 huisjes en kunt u hier vinden.

Wil je de huisjes terugvinden op een plattegrond ? Dat kan ! Kijk even hier hoe dat werkt.

Zoekt u een mooi opbergsysteem voor uw huisjes en andere items kijk dan eens hier of dit wat voor u is.

 

 

Producenten van de huisjes

De eerste huisjes zijn gemaakt door N.V. Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, beter bekend onder de naam Plazuid. In totaal 20 verschillende huisjes.
Het eerste daarna bij Goedewaagen ontworpen nummer is 21 en uitgegeven in 1963. Vanaf maart 1995 worden de huisjes in Singapore gemaakt. Het eerste huisje dat daar van de band liep is nummer 75.

De diverse producenten met hun verschillende inhoud zijn te vinden:

1. voor Plazuid gevuld met Rynbende, klik dan hier

2. voor Goedewaagen gevuld met Rynbende, klink dan hier

3. voor Goedewaagen, gevuld met Henkes, klik dan hier

4. voor Goedewaagen, gevuld met BOLS, klik dan hier

 

Diverse soorten drank

Tegenwoordig worden ze alleen nog maar gevuld met jonge jenever met 35% alcohol. De eerste series met Rynbende konden gevuld zijn met: jonge jenever, oude jenever, zeer oude jenever, abricot brandy, cherry brandy, orange curaçao en crème de Menthe.
Verzamelaars zien deze variëteiten dan ook allemaal als een verschillende serie. Wil je meer weten over het bedrijf Rynbende, klik dan hier.

Leveranciers van de dranken

Er zijn drie verschillende leveranciers. Het is gestart met Rynbende, ook wel geschreven als Rijnbende. Dat bedrijf werd in 1953 overgenomen door Henkes maar de huisjes werden nog wel gevuld met Rynbende likeuren. Vanaf 1970 zijn ze gevuld met Henkes jonge jenever. Begin 1986 is men overgestapt op BOLS en dat is tot op heden nog steeds zo.

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *