Normaal gesproken kun je pas later ontbijten maar gisterenavond laat kwamen ze me nog vertellen dat er om 6 uur een ontbijtje voor me klaar zou staan. Nou zeg maar ontbijt. Daar was niets mis mee. De eigenaar Wytze kwam me persoonlijk uitzwaaien om half 7. Was blij met me. De chauffeur bracht me in 1,5 uur naar het treinstation van Alausí. Vandaar heb ik de route Devil’s Nose gemaakt.

Een rit dwars door een gedeelte van de Andes. Heel mooie omgeving. De rit is maar 12 kilometer lang maar je moet wel 1000 meter hoogte overbruggen. Omdat te bereiken ga je zigzaggend de berg af en is er iedere keer een wissel. De trein met zijn houten wagons is ruim 100 jaar oud maar mooi gerestaureerd. Je gaat naar Sibambe en daar heb je een uur de tijd om het kleine museum te bekijken, kopje koffie te drinken wat kraampjes te bewonderen en naar de dames en heren te kijken van het naburige dorp die hier hun dansje komen tonen en natuurlijk naar de grote groene rots te kijken waarvan sommigen zeggen dat het een duivelsneus voorstelt. Ik zie dat niet zo. Bij de aanleg zijn er ontzettend veel mensen omgekomen. Het is ook hier en daar heel erg steil en beslist geen rit voor mensen met hoogtevrees.

Op het treinstation zou ik na terukomst opgehaald worden en naar het busstation worden gebracht voor mijn rit naar Cuenca. De chauffeur was krap op tijd en toen we bij het busstation arriveerden was de bus vertrokken. Maar geen nood er werd gebeld en met een noodvaart wij achter de bus aan. Die was halverwege de berg maar zou wachten. Jawel hij was gestopt en stond netjes langs de kant van de weg. Volgens mij kregen de chauffeur en zijn collega een leuke tip van mijn chauffeur. Ik kreeg applaus toen ik de bus in kwam. Ze vonden het volgens mij ook maar raar dat er was gestopt. Na een 4 uur durende rit in mijn hotel aangekomen. Ook weer zo’n aparte inrichting. Heb ik al met al nog niet zo gek uitgezocht. Koffers op de kamer en vlug de stad in. Het is warm en druk. Hotel zit vlak bij de grote winkelstraat. Gelijk even mijn bril laten stellen. Zakt een beetje van mijn neus af en dat irriteert. Als de zon weg is koelt het vrij snel af en is het ook zo donker. Cuenca is een welvarende stad en zo in strijd met het platteland van gisteren. Morgen deze stad verder verkennen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *