Kill your darlings…

In mijn vorige blog van ruim een maand geleden had ik al aangekondigd dat ik even niets aan mijn boek zou doen. Het eerste concept was af en de deadline daarvoor gehaald, dus even rust in de tent. Dat heb ik precies twee weken volgehouden en toen ging het weer kriebelen.

Inmiddels had ik contact opgenomen met de drukker en verteld dat mijn eerste versie uit ruim 130.000 woorden bestaat. Natuurlijk wist ik dat daarin geschrapt moest worden maar ik schrok toch wel toen hij zei dat ik terug moest naar ongeveer 90.000 woorden. Dat ligt ook aan mijn eigen voorwaarden: het lettertype moet niet te klein zijn, het papier niet te dun, een goede leesspiegel en het moet door de brievenbus kunnen want niemand zit te wachten op extra verzendkosten.

Een voorbeeld gezocht

Ik ben in mijn boekenkast gaan zoeken naar een dik boek dat aan mijn voorwaarden voldeed. Ik kwam uit bij ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ van Jeroen Windmeijer (een aanrader!). Ik heb hem gevraagd hoeveel woorden dat boek had. Dat waren er, tot mijn grote opluchting, meer dan ik had en een blik in mijn administratie toonde aan dat ik voor de verzendkosten € 3,95 had betaald. So far so good.

Advies gevraagd

In de facebookgroep ‘Beginnende Schrijvers’ heb ik om advies gevraagd en dit was de eerste reactie:

Eigenlijk was ik er direct al uit. Hij heeft gelijk. Na nog een aantal reacties schakelde ik de mogelijkheid om te reageren uit, ze waren bijna allemaal hetzelfde.

Toen overleg gepleegd met mijn eindredacteur. Volgens haar is er nog wel het één en ander te schrappen maar het moet wel mijn verhaal blijven over mijn belevenissen in Zuid-Amerika in combinatie met mijn ‘Love Affair’ met mijn scammer.

Ook lettertype bekend

Het lettertype is, dankzij info van de uitgever HarperCollins Holland, ook achterhaald. Het is Minion Pro. Het soort papier weet ik (nog) niet maar het is een beetje gelig en heel aangenaam voor de ogen.

Tja, en nu ben ik druk aan het lezen, (her)schrijven en schrappen. Vooral dat laatste is bijna nog moeilijker dan het schrijven zelf. Ik laat al zoveel weg, vind ik. Ze noemen het ook niet voor niets ‘kill your darlings’.
Het was echt een hele bijzondere reis en ik kwam vanmorgen tot de ontdekking dat die vandaag drie jaar geleden begon. Ik zou het zo nog een keer willen doen. Dan zou ik er geen vier maar zes maanden voor uittrekken. Met de huidige situatie bijna ondenkbaar.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

26 comments

 1. Succes met herlezen, schrappen, herlezen. Maar ik denk op een bepaald moment zeg je: af nu!
  Zo benieuwd. Liefs

 2. Schrappen, schrappen… het lijkt me moeilijk en vooral het verhaal het verhaal laten zijn…
  Ben wel reuze nieuwsgierig naar je avonturen, kan niet wachten op het boek

 3. Als ik in mijn herinneringen graaf, komt er een heleboel van jouw reis en scammer naar boven. Ben o zo benieuwd hoe je dit allemaal in een thriller hebt verwerkt

 4. Ohhh Elly ik ben zo benieuwd! Heb je avonturen destijds gevolgd maar dit wordt natuurlijk nog spannender.

  En schrappen vanwat je zorgvuldig hebt opgesteld, dat lijkt me nog het moeilijkste. Succes!

 5. Spannend allemaal, zowel drie jaar geleden, met wat eraan vooraf ging, als in het eggies. Voor jou het ‘leren’ schrijven, nogmaals lezen en aanpassen, laat het zo en hup kom maar op met je boek…..het brand van nieuwsgierigheid! Ik kan niet langer wachten!
  Geloof in jezelf! G G G
  X

 6. Schrappen ís ook het lastigst: je heb er tenslotte voor gekozen om deze woorden te gebruiken om je verhaal zo goed mogelijk te vertellen. Het klinkt ook echt wel als een beperking in je ‘dichterlijke vrijheid’. Laat het het hart van je verhaal in elk geval niet aantasten!
  Mooie ‘reis’ gewenst 😉.

 7. Ja Elly, kill your darlings. Ik ben aan het herschrijven en breng ook darlings om zeep. Het is ook te lang en nu wordt het meer een geheel na al die jaren schrijven. Succes en ik blijf je volgen!

 8. Moeilijk proces, dat schrappen! Maar compacter schrijven maakt een verhaal over het algemeen boeiender. Weeg en overweeg waar je aan twijfelt, vraag je af hoe noodzakelijk een alinea is… succes! Ik wil je boek straks zeker lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *