Ik zou om 10 uur opgehaald worden om naar het busstation te worden gebracht voor mijn rit naar Riobamba. Toen ik zat te ontbijten kwam de receptioniste me vertellen dat het een kwartier eerder werd. Geen probleem. Om 5 voor 10 kwam de chauffeur. Mijn bagage kon niet in de kofferbak want daar lagen al zijn klimspullen in. Dus werd de achterbank vol getast en ja, toen moest ik ook nog mee en de bijrijdersstoel lag ook vol troep. Dat werd nog in de kofferbak gepropt en toen gingen we met een rotvaart naar het station. Het bagageruim van de bus was al gesloten dus moest weer open. Koffers er ingeflikkerd (heb er echt geen ander woord voor) en intussen begon de bus al te rijden terwijl de conducteur (of hoe je zo’n tweede man op een bus ook mag heten) het bagageruim afsloot. Lag er vervolgens iemand anders op mijn plaats te slapen dus ben maar op de eerste de beste plek neergeploft. Wat een stress in een kwartier tijd dat ben ik niet meer gewend.
Busreis van 2,5 uur verliep prima. Openbaar vervoer op deze manier is heel goed te doen.
Na aankomst staat er al een taxi te wachten en die brengt me in 1,5 uur naar Guamote. Daar heb ik, zoals het aangegeven staat een heel eenvoudig hotel. Ik vind het eerlijk gezegd wel meevallen en het is super schoon en wat ook belangrijk is er is een prima wifi verbinding. Onderweg valt me op dat er ontzettend veel wordt gebouwd. Je ziet bijna geen huis waar ze niet iets aan het verbouwen zijn. Verder is het landschap heel afwisselend. Hele stukken bos en dan weer mooi gekavelde stukken grond waar duidelijk van alles op wordt verbouwd. In de verte natuurlijk de nodige vulkanen waarvan overigens de toppen in nevelen zijn gehuld. Veel mensen in klederdracht.

De vrouwen dragen bijna allemaal zwarte rokken. Ook de bovenkant is minder kleurrijk dan je in Peru ziet. De taxichauffeur wil me nog even de allereerste katholieke kerk van Ecuador laten zien. Moet nodig wat aan gerestaureerd worden zo te zien.

In het hotel word ik allerhartelijkst ontvangen en na de bekende procedure naar mijn kamer gebracht. Ze verontschuldigen zich voor de soberheid. Dat is zo maar er is verder niets mis mee en super schoon. Ze gaan gelijk een maaltijd voor me klaarmaken en intussen kijk ik een beetje rond. Wat een superleuk hotel is dit. Als ik zit te lunchen komt de (ook al weer) Nederlandse eigenaar. Hij woont in Quito maar komt hier regelmatig naar toe. De dame die het project trekt is een Belgische. Daarna ga ik eerst naar de markt.

Die zijn ze aan het optuigen voor morgen. Grote hoeveelheden groente en fruit wordt aangedragen. Volgens mij worden er nu nog geen zakengedaan. Het is een gekrioel van jewelste en wat opvalt iedereen is vrolijk. Dit schijnt het op een na armste deel van Ecuador te zijn. Intussen weet ik dat vooral opkopers uit de grote steden hier zaken komen doen. Morgen is de belangrijkste dag. Jammer dat ik dat niet mee kan maken maar vertrek al om half 7.

En dan nu iets over het hotel en waarom ik hier perse naartoe wilde. Het project heet Inti Sisa wat zonnebloem in de Kichwa taal betekend. Een taal die hier in de bergen nog door de meesten wordt gesproken. Sisa is ooit gestart in 1999 en ze begeleiden de plaatselijke bevolking bij van alles en nog wat. Geven 2 dagen per week onderwijs in Guamote maar gaan ook drie dagen per week de bergen in om daar, vooral aan kinderen, onderwijs te geven. Verder hebben ze een kinderopvang voor 3- en 4-

jarigen zodat de moeders andere activiteiten kunnen doen en geven ze naailes en muziekles. Na schooltijd begeleiden ze scholieren met hun huiswerk. Dat alles onder het mom: maak de wereld een beetje mooier. De inkomsten komen voornamelijk uit de opbrengsten van het hotel met restaurant en de tochten die ze organiseren. Er zijn veel vrijwilligers die helpen. Hun motto is: people from all background and all nationalities, all ages and all sizes, all colors and with all believes come together, work together, learn together and share together.
En om daar mijn steentje aan bij te dragen mogen de kinderen dit jaar op mijn kosten met schoolreisje. Dat gaat gebeuren in juni/juli. Uiteraard zal ik daar de nodige info en foto’s van krijgen en die zal ik dan delen op mijn blog.

Aan tafel met een leuk stel uit Den Bosch en een Amerikaans stel gezeten. Gezellig en het eten was ook weer prima. Weer een mooie dag.

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *