Frankrijk zit op slot maar we gaan wel stemmen. Bizar!

Sinds middernacht zijn hier in Frankrijk alle ‘niet-essentiële bedrijven’ zoals bars, winkels, restaurants en bioscopen tot nader order gesloten.
Winkels voor de noodzakelijke levensbehoeften, tabacs, jaja kom niet aan het rokertje bij de Fransen, en apotheken blijven open en ook de Gemeenteraadsverkiezingen gaan vandaag gewoon door. Te gek voor woorden.
Ik lag al te doezelen gisterenavond toen ik wakker werd van een sms op mijn Franse telefoon. Nieuwsgierig als ik ben toch maar gekeken wat het was. Een berichtje van de Marie. Of ik bij het stemmen wel mijn eigen pen wil meebrengen. Nu ja, zeg.

Vanmorgen gewapend met paspoort, pen en stemkaart naar het verkiezingsbureau. Gezien de omvang van het dorpje hebben we maar één plaats waar je kunt stemmen: Salle de Fête, ofwel de Feestzaal, gelegen naast het voetbalveld.
Op het eerste gezicht dacht ik dat het erg druk was maar dat viel mee. Er werd verzocht om veel afstand te houden onderling, daarom stond er ook buiten een rij. Het zonnetje scheen dus dat was geen enkel probleem. Het aantal wachtenden beperkte zich echter tot maximaal 15.

Voorzorgsmaatregelen

Handjes wassen bij het binnenkomen en daarna controle van de papieren.
We hebben hier maar één lijst dus dat was niet zo moeilijk kiezen. Het gaat dan als volgt: als je bezwaar hebt tegen iemand dan streep je die naam door en anders stop je de stemlijst in de speciaal daarvoor bestemde envelop.
Ik vind het ronduit belachelijke dat er op de stemlijst evenveel mannen als vrouwen moeten staan en dan om en om gerangschikt. Natuurlijk kun je kiezen en iemand wegstrepen maar het gaat toch om de kwaliteit. Stel, geheel als voorbeeld: dat er vier plekken zijn te vergeven. Er zijn vier mannen die bekwaam zijn en vier vrouwen die onbekwaam zijn. Dan worden er toch mooi twee onbekwame personen benoemd. Uiteraard kun je voor mannen ook vrouwen lezen. Het gaat om het principe.

Blanco en ongeldig stemmen

Je kunt ook blanco stemmen door alle namen weg te strepen of een lege envelop in te leveren. Ongeldig stemmen doe je als je iets toevoegt aan de stemlijst, bijvoorbeeld een X achter iemands naam te zetten, of wanneer je meer dan één stemlijst in de envelop stopt. Nu lijkt dat laatste mij wat moeilijk want zo groot was die envelop nu ook weer niet.
Ik mag in Frankrijk voor de Gemeente, waar ik woonachtig ben, kiezen. In Nederland stem ik schriftelijk voor de landelijke verkiezingen en voor de Europese verkiezingen mag ik kiezen Nederland of Frankrijk.

De enige Nederlander

De burgemeester vertelde me vanmorgen dat ik de enige Nederlander ben die hier stemt. Er zijn nog een paar landgenoten maar die wonen officieel niet in Le Bousquet d’Orb.
Met mijn envelopje in de hand naar de glazen bak, die heet hier urne, waar iemand bijstaat om met een handle de gleuf te openen en zodra mijn envelopje verdween zei ze: À voté, ofwel gestemd.

Toen mijn handtekening nog op de kiezerslijst geplaatst, stempel op mijn stemkaart  gekregen en kon ik vertrekken.
Nooit geweten dat de stembiljetten aan zulke strenge eisen moeten voldoen. Ze moeten op wit papier van 60 of 80 gram in één kleur zijn gedrukt en hebben ook nog vastgestelde formaten. Dat varieert van 105*148 mm voor één tot vier kandidaten en loopt op tot 210*297 voor lijsten met meer dan 31 namen. Ze worden door de te verkiezen lijsten aangeleverd. Ik verwacht niet dat er hier een tweede ronde komt en mogen we over 6 jaar weer gaan kiezen. Op de terugweg naar huis via ons mooie gemeentehuis gelopen.

In het gebouw zit ook de bibliotheek en de basisschool. Sinds enkele jaren is ook de gendarmerie daar gehuisvest. Daarna naar de bakker want ik vond dat ik iets lekkers had verdiend.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *