Proeflezers zijn onontbeerlijk

Ik kan me niet voorstellen dat je een boek uit kunt geven zonder dat het door proeflezers is gelezen. Het is zo vreemd dat er soms in een zin een woord mist, de zin niet eindigt met een punt of één of beide aanhalingstekens rond een quote ontbreken, terwijl het concept al meerdere keren door minimaal drie mensen is gelezen.

Lindy en Marjon

Mijn concept werd eerst door Lindy bekeken, dan weer door mij, daarna ging het naar mijn redacteur Marjon en vervolgens ben ik er weer mee bezig geweest. Als je denkt dat het dan af is, kom je van een koude kermis thuis.

Alexandra en Amber

Mijn eerste twee proeflezers hebben het concept om twee reden gekregen; ten eerste of ze rare dingen tegenkwamen en ten tweede of ze het goed vonden dat ze in mijn boek met hun eigen naam genoemd worden.

Alexandra ontdekte zelfs dat er een belangrijke verhaallijn ontbrak. Omdat ik te veel woorden had en moest schrappen had ik die gemakshalve weggelaten maar is inmiddels weer toegevoegd.

Naar de reactie van dochter Amber was ik heel benieuwd maar gelukkig kan het haar goedkeuring wegdragen. Meer dan, zelfs.

Astrid, Hanneke en Woudi

Daarna was het tijd voor de drie proeflezers Astrid, Hanneke en Woudi. Nou, dat heb ik geweten. Ze hebben voor een hoop werk gezorgd en dat heeft geresulteerd in menig Zoom-uurtjes tussen Marjon en mij.

In het weekend ben ik gestart met mijn laatste controle van onder andere alle plaatsen waar ik ben geweest en dat heeft voor iets heel grappigs gezorgd.

Uitpuilende mailbox

Vanmorgen had ik meer dan 100 e-mails, voornamelijk van Tripadvisor. In eerste instantie begreep ik er niets van tot ik de plaatsnamen zag. Die had ik gisteren allemaal zitten googelen met de bedoeling om ze op schrijfwijze te controleren en kreeg gelijk aanbiedingen voor allerlei hotels. Jammer dat we niet op reis mogen want er waren schitterende aanbiedingen bij voor soms minder dan de helft van de normale prijs. Mijn reislust stak gelijk weer de kop op en het ging behoorlijk kriebelen. Toch maar even niet. Ik hou me voorlopig netjes aan de regels, iets waar ik overigens absoluut geen moeite mee heb.

Foutloos…hopelijk

Gemiddeld is een foutloos boek 27 keer gelezen. Volgens mij kom ik daar intussen aardig in de buurt, nu maar hopen dat het inderdaad foutloos is. Ik ben bang dat dat een utopie is.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

17 comments

 1. Hi Elly, leuk om al je belevenissen te lezen met schrijven. Wel herkenbaar, een brief oid lezen op je pc. Dan echt denken, alle fouten zijn eruit, en geprint: zie je direct al een fout….aaarch! 🙂 Fijn dat je zoveel meelezers hebt.
  Op een mooi resultaat, liefs Marianne

 2. Foutloos is een utopie. Ik heb bij de Schouwburg en het impresariaat menig brochure gemaakt. En elke keer als hij op de mat viel was het een sport wie de eerste fout kon ontdekken. En altijd zat er minimaal 1 fout in. Zo stom hoe je woordblind kunt worden voor de meeste suffe schrijffouten.

 3. Ja zo herkenbaar Elly. Door hoeveel mensen je het ook laat lezen, er blijven ‘eigenaardigheden’ in staan. Zo moet je ze ook maar zien, als eigen aardigheden!
  Maar hij komt er nu dus best wel snel aan? Of moeten we eerst wachten tot de maatregelen de officiële doop niet meer in de weg staan? Ben zo benieuwd…..

  Heel veel succes met de laatste loodjes.
  Liefs,

  Joke

 4. Leuk, een boek te schrijven, geweldige prestatie.
  Maar door proeflezers mee te laten denken, hebben zij ook invloed op de inhoud. En schiet je dan niet je doel voorbij? Is overigens niet onaardig bedoeld hoor.

  1. Hallo Pim.
   Proeflezers hebben geen invloed op een boek, althans niet bij mij en ik denk ook niet bij mijn collega’s. ik heb ze o.a. het gevraagd: Alle opmerkingen zijn welkom. Punten, komma en andere leestekens zijn ook belangrijk.
   Het gaat niet alleen om fouten maar ook vooral of het verhaal doorloopt.
   Dat laatst was heel belangrijk omdat er bijna 30.000 woorden zijn geschrapt. Het zou veel te dik worden. Schrappen is niet erg, tenzij je later naar zo’n geschrapte passage verwijst.
   Ik schrijf ook dat Alexandra me had gewezen op iets wat wel belangrijk was en wat ik was vergeten. Dat komt omdat tijdens de periode die ik beschrijf we dagelijks contact hadden en zij weet wat er is gebeurd.
   Ik kan je het boek van harte aanbevelen en op mijn site kun je het alvast bestellen en nu met een korting van 10%. Ik zou zeggen DOEN.

 5. Hoi Elly, een paar jaar geleden las ik een boek van Margot ? Naam vergeten. Was een redacteur van het NRC. Over het werk van Helle Haasse. Ondanks dat zij een kudde meelezers had zag ik een joekel van een fout. Mailtje gestuurd. Zuinige reactie retour.
  Over meelezers zal iedereen wel anders denken. Maar een frisse blik op je werk kan geen kwaad.
  Kan niet wachten op “Honey”.

 6. Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat:) Rob en ik hebben een periode jaarverslagen van een Stichting gecontroleerd en daarbij lazen we eerst de zinnen woord voor woord achterste voren en dan de hele zin en dan nog eens de zinsopbouw. Een hele klus, maar dat was toen nog een papieren variant en op een scherm lijkt me heel moeilijk. Succes en ik kijk uit naar het resultaat!!

 7. Perfectie? Er is er maar een die dat kan……😃 er is een legende rond de Perzische tapijten. Het verhaal over dat ene kleine foutje dat de Perzische tapijtwevers geacht werden in hun tapijten te maken, want niemand is perfect.
  Maar nog even en we maken er een wedstrijd van wie in jouw boek de eerste fout mag ontdekken…haha
  Was het alvast maar 1 mei..🔍🤍

   1. Lieve Elly,
    Margreet heeft geprobeerd je te bellen maar dat is helaas niet gelukt. Niet op het vaste noch op het mobiele nummer. Hoe kunnen we even met je praten?
    Groet van ons beiden,
    Mar en Cor

 8. Kleine foutjes zullen er altijd wel in blijven denk ik, maar dat moet niet uitmaken zolang het verhaal goed is. En gelukkig heb ik een héél klein inieminie stukje mogen “proeflezen” waardoor ik nu wel heel erg moeite heb met afwachten tot het boek uitkomt !
  Ik weet zeker dat het een mooi verhaal zal gaan worden en ik ben nu al trots op je 🙂

 9. Jammer dat er alleen vrouwelijke proeflezers zijn ingeschakeld (aan de namen te zien). Zo ontbreekt toch een mannelijke visie op je boek! Ik ga er toch wel vanuit dat het niveau een stuk hoger ligt dan de gemiddelde “chicklit”! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *