Er zijn diverse boeken uitgegeven over het wel en wee van de KLM maar ook over de verzamelobjecten.

De meest bekende zijn te koop via Kingdom by the Sea en geschreven door Mark Zegeling.

 

1988 Koninklijke Luchtvaart Maatschappij – De geschiedenis van een vervoermaatschappij

KLM Constellations In het kielzog van Abel Tasman

 

1989 – De Wereld van KLM in 24 uur.

Ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan heeft de KLM directie aan 70 fotografen opdracht gegeven om gedurende één etmaal de werkzaamheden van de KLM te volgen en in beeld te brengen. Op 21 juni 1989 werd de KLM in al zijn facetten over de gehele wereld gefotografeerd. Dat heeft geresulteerd in een luxueus kijkboek met weinig tekst maar prachtige, veelal gekleurde foto’s, waardoor een goed beeld van dit dynamische bedrijf wordt gegeven. De nadruk valt op het bedrijfsmatige. Uitgevoerd in KLM-blauw.
(Biblion recensie, J.J. Oost.)
Foto’s ter beschikking gesteld door Mariëtte en Cor Winkel.

1990 – KLM vliegtuigen

Op 17 mei 1920 werd de eerste KLM-vlucht uitgevoerd. Op die dag landde een in Engeland gecharterde De Havilland DH-9 met een vlieger, twee passagiers en een pakje Engelse kranten aan boord op Schiphol. Het was de eerste vlucht op een lijn die nog altijd door dezelfde maatschappij wordt gevlogen.
Wij zijn nu zeventig jaar verder. Dagelijks vertrekken er tientallen KLM-vliegtuigen van Schiphol naar alle hoeken van de aarde. De grootste daarvan, de machtige Boeing-747’s, vervoeren meer dan 300 passagiers. Het drassige weilandje van 1920 is nu een grote luchtvaartstad geworden waar het leven nooit stilstaat. In zeventig jaar tijd is de open tweedekker uit 1920 geëvolueerd tot het gerieflijke lijnvliegtuig van vandaag. Dat is een lange ontwikkeling geweest via een hele serie vliegtuigen die telkens weer groter, beter en sneller waren dan hun voorgangers. Alles bij elkaar een indrukwekkend aantal.
In dit boek zijn al deze vliegtuigtypen bij elkaar gebracht, historisch gerangschikt naar jaar van indienststelling, zowel van de KLM zelf als van haar dochterondernemingen. Niet alleen is van elk vliegtuigtype een beschrijving opgenomen, het boek bevat tevens een overzicht van alle door de KLM gebruikte toestellen en wat ervan geworden is.
Voor het eerst wordt nu een volledig beeld gegeven van alle KLM- vliegtuigen van toen en nu, hoe zij telkens door kleine of grote verbeteringen het gerief van het reizen door de lucht een stap verder brachten, tot het niveau dat wij vandaag de dag gewend zijn. Van twee tot driehonderd passagiers, van 1.800 tot 300.000 kg, van 180 tot 950 kilometer per uur. Een indringend beeld van zeventig jaar vliegtuig-ontwikkeling.

 

1992 – De wereld van KLM in 1992

 

1995 – Dutch life in miniature met tekst van Ken Wilkie. In totaal worden de nummers 1-75, m.u.v. 15 en 17, beschreven.

1997 – De wereld van KLM in 1997

 

2010 – House no. 90. Met op de cover een afbeelding, in porselein, van nummer 90.

1 juli 2011

Op 7 oktober 1919 richten acht zakenlieden de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij op. Koningin Wilhelmina verleent bij oprichting de maatschappij het predicaat “Koninklijk’. De oudste luchtvaartmaatschappij van de wereld kent een rijke historie. De KLM, Schiphol, Albert Plesman en de Uiver worden begrippen die onlosmakend met elkaar zijn verbonden.

KLM is een voorbeeld van Hollands trots. De vele gebeurtenissen rondom de maatschappij maken KLM tot wat ze nu is. Van de eerste vluchten over land en over zee, de overwinning van de Uiver in een race van Londen naar Melbourne, de introductie van de business class tot en met de overname door Air France en nog veel meer. Het zijn allemaal memorabele momenten uit de Nederlandse geschiedenis.

Ter ere van het 90 jarige bestaan zijn de hoogtepunten uit de geschiedenis van de KLM bijeenbracht op deze 5 DVD-box met een speelduur van maar liefst 9 uur. Met unieke beelden uit diverse archieven waaronder die van KLM zelf.

 

 

2013 – Sterke Verhalen voor bij de borrel

In ‘Sterke Verhalen voor bij de borrel’ geeft auteur Mark Zegeling de lezer een kijkje achter de gevels van de monumenten die model hebben gestaan voor de KLM-huisjes. De titel verwijst naar de inhoud van miniaturen, sterke drank: jenever van Bols. In de inleiding wordt de geschiedenis achter de miniaturen beschreven en het productieproces. Het boek heeft uitklapbare flappen met een verklarende bouwkundige begrippenlijst. De eerste druk verscheen in mei 2013, gevolgd door een tweede druk in oktober 2013 (tot en met KLM-huisje #94) die gelanceerd werd in het Witte Huys (nr. 69) op de Keizersgracht in Amsterdam, in aanwezigheid van een aantal bewoners van de KLM-huisjes (waaronder baron en barones van Pallandt, de bewoners van nr. 26, het voormalige woonhuis van Mata Hari in Den Haag). Tot 2015 zijn meerdere drukken van deze titel gevolgd, met een totale oplage van 17.500 exemplaren. Naar aanleiding van het succes van deze uitgave organiseerde het Nationaal Jenever Museum in Schiedam een tentoonstelling ’Sterke verhalen voor bij de borrel’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Zegeling.

 

 

15 september 2014

‘Little Kingdom by the Sea, Secrets of the KLM Houses Revealed’
 
De Engelse vertaling van ’Sterke Verhalen’ verscheen onder de titel ‘Little Kingdom by the Sea, Secrets of the KLM Houses Revealed’ op 15 september 2014. Het boek werd gepresenteerd in Museum van Loon (KLM-huisje 83), het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Martine van Loon-Labouchere, grootmeesteres van de koning.  Een tweede druk volgde in oktober 2014 (tot en met KLM-huisje 95). Van beide uitgaven zijn in totaal 15.000 exemplaren gemaakt. Het boek kwam in 2015 ook beschikbaar voor de buitenlandse markt en kon sindsdien ook onder andere in boekhandels in Noord-Amerika worden besteld. Naar aanleiding van de internationale lancering maakte auteur Mark Zegeling in april en mei 2015 een promotietournee door Amerika en Canada, waarbij hij in 17 steden lezingen gaf over Nederlands erfgoed aan de hand van de huisjes van KLM.

23 april 2015. Geschiedenis van de KLM

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is een bedrijf waar Nederland trots op is. De oprichting dateert uit 1919 en daarmee is KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. In de voorbije decennia heeft de vloot van KLM een bijzondere betekenis gehad voor ons land. Bijvoorbeeld door de avonturen van vliegtuig de Uiver in 1934 en door de groei van KLM onder directeur Albert Plesman. Schiphol zou nooit zijn geworden wat het nu is zonder KLM en misschien geldt dat wel voor de gehele internationale luchtvaart. Deze dvd-box bevat alle glorieuze momenten uit het verleden plus de recente ontwikkelingen rondom KLM. Geniet van drie dvd’s met uniek beeldmateriaal van de mooiste vliegtuigen die ooit onder Nederlandse vlag hebben gevlogen.

Oktober 2015
‘Little Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage’ (2015, 2016, 2017, 2018)
 
In oktober 2015 verscheen een compleet herziene uitgave van ‘Little Kingdom by the Sea’ (tot en met huisje 96), met op de uitklappagina’s een kaart van Nederland met de locatie van de monumenten die model hebben gestaan voor de KLM-huisjes, aangevuld met gedetailleerde plattegronden van Amsterdam, Leiden en Delft, en een overzicht van de oudste proeflokalen van Amsterdam. Van ‘Little Kingdom by the Sea, a celebration of cultural heritage’ is sindsdien elk jaar een nieuwe uitgave verschenen, telkens aangevuld en uitgebreid met nieuwe verhalen en foto’s. De herdruk die in oktober 2018 verscheen (tot en met KLM-huisje 99) is voorzien van een viertal gratis audio-tours (in het Nederlands, Engels en Chinees), die beluisterd kunnen worden na het scannen van een QR-code. Aan de hand van de audio-tours kan de luisteraar diverse wandelingen door Amsterdam maken langs de echte KLM-huisjes, aan de hand van de thema’s ‘Architectuur’, ‘De aanleg van de grachtengordel’, ‘Helden, hippies en hoeren’ en ‘Historische kroegentocht’. Van Little Kingdom by the Sea zijn sinds de uitgave van 2015 25.000 exemplaren verschenen.

 

Oktober 2015

‘Kingdom by the Sea, a celebration of Dutch cultural heritage (2015)
 

Naar aanleiding van het succes van ‘Little Kingdom by the Sea’ verscheen in oktober 2015 ook een luxe uitgave op groot formaat. Hierin staan alle KLM-huisjes tot en met nr. 95. Het boek is rijk geïllustreerd met zo’n 1.800 foto’s. De oplage van het koffietafelboek was 2.500 exemplaren. Tegelijk met deze uitgave verscheen in 2015 ook een Limited Edition van slechts 250 exemplaren, met een cover van echt porselein. De flinterdunne, genummerde tegel is door kunstenaars van het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk op ambachtelijke manier gemaakt met behulp van de modernste technieken. De afbeelding is geïnspireerd op een tegeltableau uit restaurant De Vijf Vlieghen in Amsterdam (KLM-huisje 2) van stadhouder Prins Johan Willem Friso te paard. De porselein tegel ligt als een kunstwerk verzonken in de kaft van het boek. De Limited Edition is voorzien van een certificaat van echtheid van het EKWC en wordt geleverd in een luxe witte geschenkdoos. Zowel het koffietafelboek als de Limited Edition uit 2015 zijn beiden uitverkocht.

Koffietafelboek

Oktober 2016

’Sterke Verhalen, een monumentaal eerbetoon aan Nederland (2016)
 

In oktober 2016 verscheen ’Sterke Verhalen’ in een compleet herziene vormgeving in een gewone uitvoering (oplage 5.000 exemplaren) en een Nederlandstalige Limited Edition (oplage 500 exemplaren). ’Sterke Verhalen, een monumentaal eerbetoon aan Nederland’ biedt een overzicht van alle KLM-huisjes tot en met nr. 97. In de aanleiding van het boek staat de geschiedenis van Delfts blauw  beschreven; van de uitvinding en de ontwikkeling van Chinees porselein tot en met de Delftse imitatie in aardewerk (faience) in de 17e eeuw. Achterin het luxe koffietafelboek staat een verhaal over de waarde van de collector’s items uit de KLM-serie. De kaft van de Limited Edition is gemaakt door Royal Delft/De Porceleyne Fles. Het koffietafelboek gaat vergezeld van een certificaat van echtheid en is verpakt in een luxe geschenkdoos. De porselein kaft is geïnspireerd op het tegeltableau ’s Lands Schip De Rotterdam en de haringvloot’ (ca. 1700), uit het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de keuze voor dit thema werd een eerbetoon gebracht aan de maritieme geschiedenis van Rotterdam, in lijn met KLM-huisje 96: Hotel New York op de Kop van Zuid (het voormalige hoofdkantoor van de Holland-America Lijn).

 

2017 – Sterke Verhalen (achter de gevels van de KLM-huisjes) door Mark Zegeling

 

 

Little Kingdom by the sea a walking guide through history. E-book by Mark Zegeling

 

2018 – Little Kingdom by the sea door Mark Zegelingoktober 2018

‘Kingdom by the Sea, 500 years of Dutch design’ (2018)
 

In ‘Kingdom by the Sea, 500 years of Dutch design’, dat in oktober 2018 alleen in een oplage van 250 ex. is verschenen, wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de Nederlandse bouwkunst aan de hand van 99 KLM-huisjes en 10 collector’s items. De miniaturen (naar ontwerpen van onze grootste architecten, van Hendrick de Keyser, Jacob van Campen en Philips Vingboons tot H.P. Berlage en Pierre Cuypers) staan in dit koffietafelboek op volgorde van bouwjaar. Samen vormen de KLM-huisjes een tijdlijn van opeenvolgende  bouwperioden en -stijlen. Auteur Mark Zegeling schreef ter inleiding een verhaal over de geschiedenis van de Nederlandse architectuur, van het oudste monument uit het jaar 1039 in Romaanse stijl (de Valkhof-kapel in Nijmegen) en het oudste nog bestaande stenen woonhuis (een Proosdij in Deventer uit 1130) tot en met de opkomst van de Super Dutch-generatie van architecten als Rem Koolhaas, Winy Maas, Ben van Berkel en Francine Houben. De Limited Edition ‘Kingdom by the Sea, 500 years of Dutch design’ heeft een kaft van porselein, gemaakt en handbeschilderd door Royal Goedewaagen (de producent van de KLM-huisjes tussen 1964 en 1995). De afbeelding is geïnspireerd op het kunstwerk Compositie met lijnen en met kleur: III van Mondriaan uit 1937, als verbeelding van het Nederlandse landschap vanuit de lucht. De Limited Edition wordt geleverd met een certificaat van echtheid en is verpakt in een luxe zwarte geschenkdoos, met voorop het deksel een biscuit-gebakken medaillon van Royal Goedewaagen.

 

februari 2019

Luitenant-vlieger Albert Plesman en oud-opperbevelhebber van het Nederlandse leger generaal C.J. Snijders namen in 1919 samen met een aantal bankiers en scheepsmagnaten het initiatief voor een echte “start-up’: een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. En al voor de officiële oprichting in 1919 kreeg de KLM het predicaat Koninklijk. Een unicum, dankzij de goede relatie van een van de oprichters met de jonge koningin Wilhelmina, die grote belangstelling voor de luchtvaart had. Inmiddels is de onderneming een van de grootste werkgevers van Nederland, waar nog steeds een achterkleinzoon van de oprichter gezagvoerder is.
Hoe heeft KLM zich een eeuw lang weten te handhaven in de top van de burgerluchtvaart, terwijl de concurrentie steeds feller werd? Welke mensen gaven telkens opnieuw vorm en impulsen aan de KLM? Hoe wist men het bedrijf van de Flying Dutchman tot een wereldmerk te maken?
Met KLM de wereld rond volgt de hoofdrolspelers: van Albert Plesman tot de huidige directeur Pieter Elbers. Via hun verhalen en die van piloten, stewardessen en grondpersoneel beleven we de spanning, de tegenslagen, de gevechten, de avonturen en de nooit ophoudende ambitie om de wereld te veroveren.
Ron Wunderink heeft acht van de twaalf president-directeuren van nabij meegemaakt en had inzage in vele persoonlijke archieven. Zo wist hij een fascinerende biografie te schrijven over honderd jaar KLM, van boardroom tot cockpit, die zich laat lezen als een roman.
Ron Wunderink werkte 43 jaar voor KLM, waarvan de laatste 22 jaar als senior vice-president corporate communications. Daarnaast schreef hij een serie thrillers voor de AVRO en de Franse televisie.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *