Baas in eigen buik.

Teken die petitie aub !

Onvoorstelbaar. Zo zijn we weer 50 jaar terug in de tijd.

Begin jaren ’70, je weet wel de vorige eeuw, was ik fanatiek aanhanger van de actiegroep ‘Baas in eigen buik’.

Ik hing posters op de ramen van mijn flat in de Bijlmermeer maar ook op de prikborden. Overal waar ik maar dacht dat ze opvielen plakte ik ze. Soms waren ze er sneller af dan ik ze kon plakken.

Was ik in die tijd nu zo’n voorstander van abortus? Nee dat niet maar wel van het recht om als vrouw te beslissen wat je met je lijf wilt doen en als dat abortus was dan moest dat kunnen. Daarin is niets veranderd. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het nog steeds niet.

Vorige eeuw

Medio jaren 60 heb ik er voor gekozen om een kind op de wereld te zetten zonder dat daar de vader verder bij aanwezig zou zijn. Vond ik dat leuk ? Nee, allesbehalve maar wel beter dan met de man te trouwen die me voor mijn huwelijk al bedroog.

Van alle ellende die ik toen heb meegemaakt, kan ik wel een boek over schrijven (en wie weet doe ik dat ook nog wel eens), staat me toch de behandeling in een ziekenhuis in Den Haag het meeste bij.

Ik lag tijdens mijn zwangerschap diverse keren in dat ziekenhuis met nierbekkenontsteking en nierstenen. Het positieve daarvan was dat ik dan geld uitspaarde want dan hoefde ik niet zelf voor mijn eten te zorgen en kon ik sparen voor de babyuitzet.

In dat ziekenhuis waren er nog nonnen die vertikten het om de medicatie aan me te geven die door de artsen werd voorgeschreven.

Adoptieouders

Volgens die ‘dames’ had ik hierom gevraagd en verdiende ik niet beter. Er werd ook enorme druk uitgeoefend om mijn kind direct na de geboorte af te staan aan adoptieouders. Die waren er talloze en konden zonder twijfel er beter en liefdevoller voor zorgen dan ik zou kunnen. Ik weigerde en als laatste werd toen voorgesteld dat ik natuurlijk ook van de trap kon vallen.

Mijn reactie is niet bestemd voor deze ontboezeming maar als het uit was gekomen zouden ze heel snel niet meer op deze aardbol hebben rondgelopen.

Daarom ben ik zo’n voorstander van het tekenen van deze petitie want er is nog een hele lange weg te gaan voor wij vrouwen baas zijn over ons eigen lichaam. Dat is helaas niet alleen zo in bepaalde staten in Amerika.

direct naar petitie: https://www.pvda.nl/acties/her-body-she-decides/

Het spotje van Lilianne Ploumen kun je hier vinden: https://www.facebook.com/watch/?v=409784679858213

P.S. Ik heb een geweldige dochter op de wereld gezet waar ik super trots op ben.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

8 comments

 1. Je hebt helemaal gelijk, alsof we zelf niet zouden kunnen beslissen wat goed voor ons is !
  Ik zie alleen nergens een link naar de petitie 🤔

 2. Ik wil niemand een schuldgevoel aanpraten hoor. Liefde en seks zijn een serieuze zaak. Wij hebben al sinds die jaren 60 voorbehoedsmiddelen.
  Als je ooit via een echoscopie in de moederbuik het begin van je kind hebt gezien, kan je het dan nog willen vermoorden? Wat geweest is is geweest, maar voor de toekomst laten we ons op goede voorlichting- en preventie richten.

  1. Als je mijn stukje over mijn verleden leest denk ik dat we qua mening niet zover uit elkaar liggen. Helaas wordt niet ieder kind in liefde verwekt en in bepaalde gevallen moet dan de mogelijkheid aanwezig zijn om daar iets aan te doen.

 3. Hoi Elly, het was toen een ver van mijn bed show. Druk met verpleegopleiding en mijn vriendje in Den Haag, ook aan de studie. Erg serieus. En….toch aan de pil begonnen, al moest ik dat van de huisarts in Gouda (hahahaha) aan mijn ouders vertellen. Heb ik overigens gedaan en daarna direct door naar de NVSH. Mijn wereld was klein en ik dacht, er zijn toch voorbehoedsmiddelen. Mijn wereld was ook gelukkig en veilig, daar ben ik eeuwig dankbaar voor. Maar zodoende had ik geen idee van ellende rond seksuele misstanden. Later was ik wel voor de eigen regie van ons vrouwen maar niet zomaar plompverloren voor! Ik ga tekenen!!!
  Dag dappere schoonzus XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *