Inti Sisa (deel 1 van 4)

Tijdens mijn rondreis vorig jaar door Zuid-Amerika heb ik heel veel aan het toeval overgelaten. Een paar dingen waren gepland en dat was o.a. een bezoek aan Guamote in Ecuador. In die plaats is in 1999 een vrijwilligersproject gestart onder de naam Inti Sisa. De naam van het project betekent in de Kichwa taal, die hier in de bergen door de meeste bewoners nog wordt gesproken, zonnebloem.

Educatief centrum

Het is in principe een educatief centrum gericht op praktische bijscholing voor en met de lokale bevolking.

Nadat ze zijn gestart om mensen wegwijs te maken op de computer is er al snel een naaiatelier opgestart. Om de bevolking een kans te geven iets te verdienen in de toeristenindustrie werden Engelse taalcursussen gegeven. Inheemse jongeren worden opgeleid als gids. Om selfsupporting te zijn is er een gastenhuis gebouwd. Eenvoudig maar geweldig leuk ingericht. Goede bedden, schone kamers, het eten is prima en het personeel super vriendelijk.

Kinderopvang

In hetzelfde gebouw is er ook kinderopvang zodat de moeders in staat zijn cursussen te volgen om zich te kunnen ontwikkelen. Het ‘bedrijf’ heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en de cursussen die worden gegeven zijn zeer divers. Men bezoekt ook vijf dagen per week de verschillende kleine nederzettingen in de omgeving om de kinderen die daar wonen les te geven. Tijdens mijn rondleiding door de Belgische Eve Gielis kregen we het over de kinderen die het rijdende schooltje bezoeken en dat die verder weinig vertier kennen. Een bus met toeristen wordt al snel als iets heel bijzonders ervaren. Het was tijdens dat gesprek dat ik een idee kreeg hoe ik iets voor die kinderen kon betekenen.

Plannetje

Toen ik mijn plannetje die avond aan de Nederlandse directeur van dit ‘bedrijf’, Wytze van Goor, opperde was hij gelijk enthousiast. Direct de volgende ochtend heeft hij uitgezocht wat de kosten waren om de kinderen een schoolreisje te laten maken. We waren het snel eens en zo is het gekomen dat 84 kinderen en begeleiders een dagje uit zijn geweest, grotendeels gesponsord door die oude mevrouw uit Europa.

Voor mijn belevenissen van die dag zie dit gedeelte van mijn reisverslag: https://ellyvandriel.nl/reizen/wat-een-superleuk-hotel-is-dit/

Volgende keer vertel ik hoe het verder is verlopen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *