Inti Sisa (nummer 2 van 4)

Zomer 2018.

Intussen waren de voorbereidingen voor het schoolreisje bij inti Sisa in volle gang. De kinderen zijn in groepjes op schoolreis geweest en in totaal hebben 84 kinderen een uitje gehad.

Dat ging nog niet zonder slag of stoot. Twee weken voor het zover was is met de ouders nog een vergadering belegd omdat men hoorde dat sommige ouders twijfelden om hun kind een dag mee te geven. Het was een langdurige vergadering maar uiteindelijk gaf iedereen toestemming.

Placemats

Door de dames van het atelier werd ook ik niet vergeten Ze hebben een aantal kleurrijke placemats voor me gemaakt. Toen Wytze naar Nederland kwam heeft hij die meegebracht en naar me opgestuurd. Echt heel fleurig. De kleuren die op de foto van vorige week van het atelier staan zijn allemaal gebruikt. Bijna zonde om de placemats op tafel te leggen. Ik ben er dan ook heel zuinig op.

Chanchan en Ozogoche

Voor de schoolreisjes zijn twee groepjes gemaakt. De kinderen van de schooltjes uit Chanchan en Ozogoche zijn met een grote bus naar Bãnos geweest. Wat afstand betreft kan dat nog net. De rit met een bus is uiteraard minder snel dan met een auto maar ze hadden wel de grootste pret en hebben ontzettend genoten. In Bãnos is er verhoudingsgewijs veel te beleven. Ze zijn naar een modern zwembad geweest met een tarabita (een soort gondel maar dan Ecuadoraans…) naar de overkant van de rivier (best wel hoog). Ook de dierentuin werd bezocht en zoiets hadden ze nog nooit gezien.

Sommige kinderen zagen voor het eerst citroenen en sinaasappels en wisten niet dat die aan bomen groeiden.

Palacios

De kinderen uit Palacios zijn naar Riobamba geweest. Ze zijn opgehaald door Wytze en Tom (medewerker) en eerst naar Guamote gebracht. Daar hebben ze bij Inti Sisa ontbeten en werden ze bediend! Dat was een totaal nieuwe ervaring voor ze. De Presidente van het dorp en de lerares van school gingen die dag ook mee. Sommige kinderen hadden van de spanning slecht geslapen want zo’n avontuur hadden ze nog nooit meegemaakt.

Daarna met auto’s naar een zwembad met Spa in Riobamba. Voor ieder kind was er een zwembroek/badpak en een Inti Sisa badmuts, wat op zich al een feestje was. Maar voor ze gingen zwemmen moest er eerst gegeten worden. Dat hadden ze allemaal zelf meegenomen en varieerde van cuy (cavia) tot mais, brood en chochos.

Zwemmen

Toen het zwembad in en omdat niemand kon zwemmen mochten ze uiteraard alleen in het ondiepe gedeelte. Ze hadden de grootste lol en ze waren er niet uit te krijgen.

In het restaurant naast het restaurant was de lunch besproken. Onbegrijpelijk hoe ze dat allemaal weg kregen want 2 uur daarvoor hadden ze ook al gegeten. Het was grappig om te zien dat een paar kinderen meer staand dan zittend aten. Zijn ze duidelijk niet gewend om te zitten. Het meeste eten ging op en van de kinderen die iets overhielden werd het restant ingepakt om mee naar huis te nemen.

Riobamba

Vervolgens zijn ze nog naar een groot park met allemaal speeltoestellen in de buurt van Riobamba geweest. De meeste attracties waren gratis maar voor sommigen, zoals een grote opblaasglijbaan, moest worden betaald. Het was aangenaam weer en dat maakte het tot een topdag. Ze deden wedstrijdjes, huurden elektrische karretjes en aten suikerspinnen.

Als afsluiting zijn ze nog in bootjes op de vijver gaan varen en ook dat was een groot succes.

Voor ze richting huis vertrokken moest eerst de meegebrachte chocoladetaart er nog aan geloven. Dat ze niet misselijk zijn geworden van al dat snoepen mag wel een wonder worden genoemd.

Om 20.00 uur waren ze weer in Palacios. De kinderen kapot (Wytze, Eva en Tom ook) en sommigen lagen in de auto te slapen. Het was een geweldige dag en heerlijk om die kinderen zo te zien genieten en ja toen kwam natuurlijk de onvermijdelijke vraag van de kinderen: Volgend jaar weer?

Wat mijn antwoord daarop is geweest kunt u lezen in mijn volgende deel over Inti Sisa.

Inti Sisa is te volgen op facebook via: Inti Sisa Art Guesthouse en

via instagram: intisisaguamote.

 

 

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

12 comments

 1. Weer genoten van dit mooie verhaal, Elly
  Je was zelf niet meer daar tijdens de schoolreis? Wat heerlijk dat Je dit hebt kunnen doen 💗💗

   1. zit weer veel te vlug te typen, want smalt bestaat toch niet, kan het niet meer veranderen…..dan smelt ik nog maar een keer bij drie klassen

 2. Lieve Elly, jaren geleden toonde een onderzoek aan, dat 1 persoon of gebeurtenis kinderen dusdanig kan motiveren dat ze in staat zijn een patroon van generaties ellende te doorbreken.
  Ga na welk plezier ze hebben beleefd en wat dit kan betekenen voor hun toekomst!
  <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *