Als je niet kunt slapen, dan schrijf je je gedachten gewoon van je af

De laatste ochtend tijdens mijn vakantie stond ik op met een koppijn van hier tot Tokyo. Die dag ging er van alles mis. Het was een off-day. Slapen in het vliegtuig was ook minimaal en daarna nog 10 uur in de auto was niet in mijn koude kleren gaan zitten. Ik was moe. Gek hè!

De daaropvolgende dagen was ik hangerig, keelpijn, hoofdpijn, kuchen. Alles een klein beetje en eigenlijk niet van dien aard om aandacht aan te besteden. Had het koud en ging vroeg naar mijn bed. Werd midden in de nacht wakker en had het dan steenkoud. Zette de elektrische deken aan en legde nog een extra dekbed op bed. Kreeg het warm en gooide alles er weer af. Voelde me een gedeelte van de dag prima en het andere deel kroop ik even op de bank met een plaid over me heen. Mijn verklaring was: last van jetlag en een beetje griep.

Dat ging niet van een leien dakje

De laatste dagen ging het beter. Tot vandaag. Ik had vanmorgen voor 12 uur nog snel de dingen gedaan die moesten gebeuren en daarna was ik vanuit het dorp naar huis gelopen. Ik moet dan een steil gedeelte op en dat ging niet van een leien dakje, om het maar voorzichtig te zeggen. Ik voelde me moe, grieperig en rillerig. Ik dacht: ik neem een warme douche en daarna ga ik een poosje slapen. Maar na de douche was ik weer helemaal het meisje en kon de hele wereld weer aan.

Luminosa

Tot ik een artikel in de Telegraaf las over twee Nederlanders die vanwege het corona-virus opgesloten zaten in hun hut.

Mijn oog viel op de naam van het schip Luminosa. Daar heb ik dus van 24 februari tot 5 maart ook opgezeten. Wij waren in Fort Lauderdale van boord gegaan maar deze mensen maakten de oversteek, via de Canarische eilanden, naar Marseille. Ze moesten inmiddels al een enkele dagen in hun hut blijven omdat er Corona bij een paar mensen was geconstateerd en één van de patiënten was overleden.

Het zal toch niet waar zijn

Maar dan hebben wij dus gelijk met de Corona-patiënten op de boot gezeten, was mijn eerste gedachte. Dat hoeft nog niet. We hebben wel met de mensen waar het artikel over gaat aan boord gezeten maar de Corona-patiënten kunnen ook aan boord zijn gekomen op de dag dat wij eraf zijn gegaan. Ik dacht ik ga morgen naar de maatschappij bellen want ik wil weten of de man die met zijn echtgenote een tafel naast de onze had, de Corona-patiënt is die overleden is. Die man zat zo verschrikkelijk te hoesten. Voelde zich duidelijk niet lekker en zat meer dood dan levend iedere avond aan het diner.

Raadsel opgelost

Maar ik hoef niet te bellen want intussen weet ik al dat hij in ieder geval niet de overledene is en wie, niet bij naam, wel het slachtoffer is.

Toen we op de Kaymaneilanden van boord wilden gaan was er een incident en niet te vergeten paniek. Iemand die van boord wilde gaan, was onwel geworden en volgens de berichten had hij een hartaanval gekregen. Omdat de uitgang via deck A was, waar ook de ziekenboeg is gesitueerd, mochten we daar niet langs. De artsen en verpleegkundigen waren met hem bezig. Toen hij afgevoerd was, mochten wij van boord.

Miami Herald

In de Miami Herald lees ik nu dat die man dezelfde dag is overleden en dat de uitgevoerde test op COVID-19 positief was. Later zijn er aan boord nog twee mensen ziek geworden en in Puerto Rico geëvacueerd en beide zijn positief getest.

Ja, en nu kan ik niet slapen. Neem om de paar uur mijn temperatuur op, die varieert van 37.8 tot 38. Dus nu niet bepaald om je zorgen over te maken.

Toch ga ik straks bellen. Ik wil getest worden.

Update

Inmiddels uren verder en hier een update:

Ik heb geprobeerd om via 0800-130000 contact op te nemen. Dat is niet gelukt. Intussen heb ik naar mijn huisarts gebeld maar haar niet zelf aan de lijn gekregen. Ze neemt contact met me op. Aangezien ik mijn adem meer dan 10 seconden, zonder ademhalingsproblemen, kan inhouden ben ik geen acuut geval. Als de dokter niet belt op langskomt moet ik me morgen om 10.40 melden. Uiteraard voorzien van mondkapje en handschoenen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

17 comments

 1. Ja, hoop dat ze je testen! Anders gewoon onder de wol en uitzieken. Hoge koorts hoeft niet bij Corona, maar gewone griep is ook heel besmettelijk. En op zo’n groot schip met veel oudere mensen gaat er altijd wel iemand dood, denk ik. Geen zorg, das niet gezond, veel liefs, wij zijn er ook nog 😘!

 2. oei, laat je zeker testen! maar je hebt het nu over jezelf….je hebt de reis niet alleen gemaakt hoe zit het met je reismaatje…..
  sterkte, in ieder geval en groetjes uit een zonnige charente

 3. Lieve Elly, natuurlijk ben je geschrokken en wil je wat zekerheid hebben. Vandaar je vraag om getest te worden. Als ik jou was dan zou ik dat niet doen, want ook al zou je het virus bij je dragen, er is toch nog geen geneesmiddel? En in een omgeving waar getest wordt zijn dus veel mensen die zich ziek voelen (geweest). Dus mocht je nog schoon zijn en de verschijnselen die je nu beschrijft veroorzaakt zijn door oververmoeidheid na die fantastisch maar energievretende reis, breng je jezelf misschien wel in gevaar. Volgens mij is het enige wat je nu kunt doen je lichaam de ruimte geven om alle energie te gebruiken om een goede gezondheid te herstellen. Vergeet even die Billy’s of welke klus die je je had voorgenomen te doen. Zoek uit de dozen wat boeken waar je je een tijdje fijn mee kunt vermaken. Verdiep je in wat je je lichaam kunt geven om het proces te ondersteunen. Ik denk dat je dan bij grote doses vit C uitkomt en verse groente- en fruitsappen. Alcohol, koffie, suiker, melkproducten en rood vlees een tijdje niet. Laat die boodschappen thuisbezorgen en ga lekker thuis kuren. Op de bank met een plaid, mooie muziek, boekje en in slaap vallen, potje thee, telefoontje, film kijken etc. Vooral geen bezoek tenzij je dringend hulp nodig hebt. Wel regelmatig mensen laten weten hoe het met je is. En vooral: vertrouw erop dat het goedkomt, dat helpt het immuunsysteem. Mocht je dit allemaal maar onzin vinden: geen probleem. Jij moet de dingen doen die op dit moment voor jou goed voelen. Maar weet dat ik aan je denk en het beste met je voor heb. Liefs Lola

  1. wat een goede raadgevingen van je. De meeste volg ik in ieder geval op. Eerst maar eens afwachten wat de dokter nu gaat zeggen. Dankjewel! liefs Elly

 4. Hopelijk valt het mee. Je hebt een goede conditie en weerstand.
  Een test kun je altijd doen als het erger wordt, anders uitzieken.
  Komt wel weer goed hoor.

 5. Heel veel sterkte. Goed voor je zelf zorgen en misschien wat meditation of deep breath exercises doen om te helpen met de stress. Wat voor mij helpt met slapeloze nachten is vier breaths in, hou voor zes, en 8 uit en alleen aan je breathing denken. Misschien helpt dat voor jou ook. Marianne

 6. Het ZOU vermoeidheid kunnen zijn….
  Het ZOU het virus kunnen zijn,
  Ik denk dat Lola een heel eind gelijk heeft en de ademhaling van Maianne ook helpt, ik zou alleen de dagen in de gaten houden dat je niet ineens in het weekend een dokter nodig hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *