Lockdown

Laten we nu eerlijk zijn. Wie had een halfjaar geleden nu geweten wat Lockdown betekende. Inmiddels kent iedereen het. Wat houdt het nu eigenlijk in?

Heel simpel in je eigen woonomgeving blijven en alleen om bepaalde, vooraf vastgestelde, reden je huis uitkomen.

Wat mag er nu wel en wat niet in deze Lock-down in Frankrijk.

Als je de deur uitgaat is het verplicht een formulier bij je te dragen waarop staat:

 • Je naam, adres en woonplaats
 • Geboortedatum
 • Waar je naar op weg bent. Dat kan zijn:
  • Van of naar je werk
  • Boodschappen doen voor de eerste levensbehoefte
  • Om gezondheidsredenen. Onderweg naar arts of apotheek
  • Om familie te begeleiden die hulp nodig hebben
  • Je hond uitlaten maar niet langer dan 10 minuten
  • Joggen/wandelen maar niet verder verwijderd van je huis dan 2 kilometer en alleen. Fietsen mag mits je onderweg bent naar één van de eerste vier punten.
Ieder zijn eigen formulier

Iedereen moet een eigen formulier bij zich hebben, voorzien van plaats waar men woont, datum en handtekening en met pen of computer zijn ingevuld. Met potlood geschreven maakt het formulier gelijk ongeldig.

Iedere keer dat je je huis verlaat moet je een nieuw formulier invullen.

Bij overtreding zijn de bekeuringen niet mis. Het begint met € 135 en loopt al snel op, als je niet op tijd betaalt naar € 375. Ik heb begrepen dat ze overal controleren.

Dit plaatje geeft een goed overzicht.

Links mag en rechts is verboden.

Leuk is anders

Natuurlijk is het niet leuk maar het is wel voor ons eigen bestwil. Ik heb helemaal niets te klagen. Woon in een dorp, een beetje achteraf en kan de tuin in. Op facebook las ik van de week het antwoord van een jonge vrouw: die schreef:

“Wij wonen in het hartje van Parijs. We zijn met zijn zessen. Mijn man en ik en vier kinderen. Ons appartement is maar 44 m2 en het lijkt wel de hel waarin we terecht zijn gekomen.”

Ja, je leest het goed. Met 6 individuen op 44 m2. Waarschijnlijk zal er ook nog wel een huisdier zijn en dan 24/24 binnen zitten. Dit vraagt om problemen. Maar ze doen het wel. Voelen de verantwoordelijkheid ten opzichte van zichzelf en tegenover anderen.

Nederland is er (nog) niet klaar voor maar als je ziet hoe slecht men zich daar aan de voorschriften houdt dan mag je hopen dat er snel maatregelen worden genomen. Want kijk eens naar dit staatje:

 

Het wordt een lange hete zomer en nu maar hopen dat de zon niet te fel zal gaat schijnen.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

13 comments

 1. Ja dat lijkt verbluffend veel op elkaar en zou iedereen toch genoeg angst moeten inboezemen…
  Ik kom al een kleine week niet verder dan de achtertuin, op 1x boodschappen na…

  Ik kan me vorstellen dat jij blij bent dat je weer een beetje om je heen kunt kijken Elly. Fijn dat je aan de beterende hand bent!

  1. Ik ben een klein beetje eigenwijs. Ik ga alleen naar buiten om de hond uit te laten en ga elke avond met een blanco over de datum om de datum van morgen er overheen te schrijven. Vind het zonde om elke dag een nieuwe uit te printen. Gelukkig blijven kind en ik binnen onze résidence dus de kans is minimaal dat we gecontroleerd worden.

   1. Als je nu zelf een papier maakt met:
    mme….. née le…..demeurant…..
    déplacement sort le chien
    fait à…..le….2020 signature…..

    dan kun je op één blaadje er heel veel maken. Toch goedkoper dan het risico te lopen om € 135 te moeten betalen

   1. Wij wonen zeer geïsoleerd. Eind van een priveweg van 1100 meter en we kijken uit op een lege vallei. Zouden wij niet met z’n 2-tjes met de hond mogen wandelen ?

    1. zolang jullie op je privé gedeelte blijven lijkt mij dat er niets aan de hand is. In huis zijn jullie ook bij elkaar. Op de openbare weg is het iets anders daar mag het niet omdat je dan, als je besmet bent, ook andere mensen kunt besmetten. Ik zou het risico best durven nemen hoor.

 2. Elly, wat vind ik het leuk dat ik je persoonlijk heb leren kennen.
  Je Webside vind ik fantastisch en heel interessant.
  Groetjes Wim.

 3. De cijfers zijn blijkbaar niet genoeg om de mensen tot meer discipline te krijgen. Denk dat de maatregelen in Nederland nog wel wat aangescherpt mogen worden. Wat het aantal besmettingen en doden betreft per 10.000 inwoners gaat Frankrijk trouwens exact gelijk op met Nederland!

 4. Beste Elly, allereerst een voorspoedig herstel van je corona infectie toegewenst. Wees blij dat in jouw woonplaats zo’n goede zorg is. In Den Haag moeten patiënten met verdachte verschijnselen naar een centrale huisarts post in Leijenburg z.h., al komen sommige huisartsen toch thuis, en in Flevoland hebben huisartsen op advies van ziekenhuizen oude zwakke mensen opgebeld met de mededeling dat zij niet op de i.c. opgenomen zullen worden -ook niet wanneer dat nodig zou zijn- maar thuis behandeld moeten worden met als gevolg…..Ja wij hebben hier altijd alles zo goed geregeld….!
  Nogmaals veel sterkte en beterschap, je bent een taaie tante!

  1. Hi Leo, Dank voor je reactie. Gelukkig schrijf je dat ik een taaie tante ben niet niet dat ik een oude taaie ben. Groetjes en hou je taai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *