Erfoud-Merzouga-Todra kloof-Tinghir-Quarzazate

Om 4.30 vertrekken we. We rijden naar het dorp Merzouga waar onze gids oorspronkelijk vandaan komt en vanwaar we met de kamelen de duinen in gaan. Het is nog pikdonker als we vertrekken maar het wordt langzaam lichter. Om 7 uur stappen we van onze viervoeters en lopen het laatste stukje naar de top van de duinen. Je ziet het in het Oosten gloren maar we moeten toch een half uurtje wachten tot de zon zich laat zien. Ik verveel me geen seconde en geniet van de rust. Dan gaat het echt extreem snel en is de hele koperen ploert te zien.

Er zijn momenten dat het windstil is en momenten dat het flink waait en dan kun je het beste een deel van je hoofddoek voor je gezicht trekken anders word je gezandstraald.
Terug vind ik het eerste deel heel vermoeiend. We hebben dan veel stukken dat we heuvelafwaarts gaan en dan steun je op je armen. Ik ben blij als we het vlakke gedeelte bereiken.

Quad rijden

Er staat een heerlijk ontbijt voor ons klaar en twee quads maar ik besluit niet te gaan rijden. Ik ben moe en wil wel heelhuids de finish halen. Camemi gaat wel op de quad weer richting de duinen en geniet enorm van haar trip.

Irrigatiesyteem

We bezichtigen daarna het irrigatie systeem van deze plaats dat nog steeds wordt gebruikt. Bij de bron komt iedereen water halen in grote jerrycans voor drinkwater en koken. Er zijn heel lange sleuven gegraven met zij-openingen. De mensen die een volkstuintje hebben bezitten een stukje grond aan het begin en eentje aan het eind. De volgende heeft het tweede stukje aan de voorkant en het tweede stukje vanaf de achterkant.
Je mag om de beurt de aansluiting tussen je stukje grond en de grote sleuf voor 4 uur open maken en dan is de volgende aan de beurt.

Amandelplukken

Eén van de eigenaren zat in een boom om de amandelen uit de boom te slaan. Zijn vrouw raapte die op en verzamelde die met de bedoeling om die later te verkopen.
In het nomaden-depot, wat we daarna bezochten, brengen de Berbers allerlei materialen die ze met huisvlijt hebben gemaakt en daar worden verkocht. Ze hadden er fantastisch mooie tapijten. Maar ja, het moet wel in het interieur passen.

Tijd om iets te gaan drinken en dat hebben we gedaan door bij de ouders van onze gids een korte stop te maken en daar te genieten van een heerlijke kop thee.

Steppe en oases

Onderweg mooie woestijnachtige steppe met prachtige oases gezien. De Todra kloof is heel mooi met zijn rotswanden tot wel 300 meter en in totaal is deze kloof zo’n 15 kilometer lang. Het is weekend en ht is er heel druk. Families zijn hier aan het recreëren door gewoon met hun stoel midden in de rivier te zitten of aan de rand van de bijna drooggevallen rivier te barbequen.  We zijn blij als we eindelijk in Tinghir zijn want we hebben honger.

Volgens onze gids zijn er in de kloof een aantal bekende films opgenomen o.a. de film Jezus van Nazareth in de jaren 70.
Na de lunch rijden we via de route van de 100 Kasbahs verder naar Quarzazate. Het landschap is heel afwisselend en wordt ook de rozenroute genoemd. We zijn allemaal gaar.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *