Fès-Meknès-Volubilis-Fès

Na mijn val gisteren valt het niet tegen hoe ik me vanmorgen kan bewegen. Camemi blijft vandaag in het hotel. Misschien een beetje last van het eten van gisterenmiddag en slecht geslapen. Ik laat me niet weerhouden. We vertrekken pas om 10 uur richting Meknès. Bij de eerste de beste rotonde worden we aangehouden. Niks bijzonders alleen controle van de papieren en of we de riemen vasthebben maar dan herinnert de politieman zich ineens dat hij bij het oprijden van de rotonde geen voorrang heeft verleend. Dat is absoluut niet zo. Hij kan de bekeuring ter plekke betalen. Valt niets tegen in te brengen en het is € 30 direct betalen of rijbewijs innemen. Wat een corruptie. Hij krijgt wel een bewijs dat hij heeft betaald. Hij doet een hele dag dingen die niet mogen en daar komt hij mee weg en nu gedraagt hij zich netjes en krijgt een bekeuring. Wat een land!

Woningen voor beginners

Aan de buitenkant van Fès wordt enorm veel gebouwd. Het zijn kleine flats met 2 slaapkamers en vooral bedoeld voor beginners. De totale prijs is € 25.000 maar als ze minimaal 5 jaar daar blijven wonen dan vervalt de BTW en komt het op € 20.000. Nog heel veel geld voor een beginner hier.
In Meknès komt er weer een gids bij. We ontmoeten elkaar bij de monumentale stadspoort Bab el Mansour in de 40 kilometer lange stadsmuur. Deze gids had voor mij niet gehoeven. Kan weinig nieuws toevoegen aan datgene dat ik zie.

Weer een Medina

We bezoeken weer een Medina, waar de kruiden heel mooi opgestapeld liggen, rijden langs enkele Koninklijke paleizen en die zijn er erg veel.

Uiteraard voor de Koning, voor zijn vrouwen en de familie. De een nog groter dan de ander. Door de vele paleizen heeft dit dorp de bijnaam ‘Versailles van Marokko’. Het mausoleum van Moulay Ismail is de laatste rustplaats van de roemruchte sultan Moulay Ismail. Hij ligt er samen met een van zijn vrouwen en twee van zijn zonen. Koning Mohammed V zorgde in de jaren 50 voor de restauratie van het complex, dat nog altijd een grote aantrekkingskracht heeft op gelovigen. Het is een van de weinige religieuze monumenten in Marokko die toegankelijk zijn voor niet-moslims.

El-Hedim plein

Vanuit het centraal gelegen El-Hedim plein kan je de Bab Mansour niet missen. Deze gigantische toegangspoort is prachtig gedecoreerd in het mooiste wat de islamarchitectuur kan bieden.
De overige poorten die je in Meknes terug vindt zijn verrassend sober in vergelijking met de Bab Mansour, maar dit was vroeger dan ook de centrale toegangspoort tot de volledig ommuurde stad.

Graanschuren

We bezoeken de opslagruimtes die vroeger gebruikt werden voor granen met onderlinge muren van wel drie meter. Ze hebben er vroeger wel over nagedacht hoe ze de granen lang goed konden houden. Onder de vloer lopen kanalen waar water doorheen werd gepompt zodat het koel bleef. Het water dat gebruikt werd, zowel in de zomer als in de winter was constant 5 graden. Als alle opslagruimtes waren gevuld was er genoeg voor twee jaar om de bevolking van eten te voorzien. Achter de opslagruimtes zijn de stallen voor de paarden. De gangen zijn symmetrisch en ik heb daar een mooie panoramafoto van gemaakt.

Mèknes

Na de lunch vertrekken we naar het dorp van de stichter van Marokko, Moulay Idriss. Het is één van de Koningssteden van Marokko net als Rabat, Fèz en Marrakech. Onderweg zie je rechs en links bijna niets anders dan boomgaarden met olijvenbomen. Het graan is geoogst en van het stro worden grote hopen gemaakt. Sommigen worden bedekt met plastic andere blijven gewoon zo open en bloot liggen. Onder de olijvenbomen grazen geiten. De afscheiding tussen de weg en de boomgaarden wordt gevormd door grote cacteeën.

Een leuk dorpje met weer heel andere dingen. Hier rijden de bewoners erg veel op ezels. De enige ronde minaret in Marokko staat hier in de kleur van de islam, namelijk groen. Weer met een andere gids, die zich spontaan aanbood en ook een schaduwplekje voor de auto had, het dorpje bekeken. Gelukkig kon ik aan zijn arm de tocht naar beneden volgen.

Volubilis

Daarna op weg naar het mythische Volubilis dat oorspronkelijk door de Romeinen is gesticht en erg goed bewaard is gebleven. Het was het centrum voor alle zaken die in Noord-Afrika door de Romeinen werden afgehandeld.

Bij thuiskomst bleek dat Camemi een rustig dagje aan het zwembad had doorgebracht en weer helemaal was opgeknapt.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *