Fès

Gids for today Hassan. We starten met een city tour en stoppen bij het Koninklijk Paleis tegenover het Joodse gedeelte. Daar krijgen we uitleg over de geschiedenis en het gebouw. Ook al is het al eeuwen oud het wordt nog steeds gebruikt door de Koninklijke familie. Wie daar nu allemaal toe behoren krijg ik niet echt op een rijtje. Er zijn zoveel takken dat ik het niet bij kan benen.

De deuren van het paleis zijn prachtig en de gids wijst ons op de diverse details. Hoe het mozaïek is ingelegd. Alles vanuit de basis van een achtkantige ster. Dat is ook de basis in het koperbeslag in de deuren.

Aben Danan Synagoge

Het is nog relatief koel als we het Joodse gedeelte binnen gaan en de Aben Danan Synagoge bezoeken. Nooit geweten dat de rabbi staat te preken (als dat al zo heet) met zijn gezicht naar Jeruzalem. In een mooi bewerkte kast ligt in ontelbare doeken gewikkeld de Thora die alleen op hoogtijdagen er uitgehaald wordt.

Beneden in de kelder is een grote put waar water uit de rivier in staat en waar men zich, net als bij de islam, eerst dient te reinigen voor men aan de dienst deelneemt. Het water ziet er vies uit. Ik moet er niet aan denken om me daarin te moeten wassen.

Ooievaarsnesten

Als we naar onze volgende bestemming lopen zien we ontelbare ooievaarsnesten. Gewoon midden in de stad. Die zijn hier iedere zomer en gebruiken steeds hetzelfde nest dat dan ook ieder jaar groter wordt.
Vanaf een uitkijkpost op een heuvel hebben we een mooi uitzicht over de hele stad.

Pottenbakkerij

Tijd om een pottenbakkerij te gaan bezoeken. We volgen het hele proces en indrukwekkend om te zien met wat voor precisie de kleine mozaïek steentjes worden geslagen waar door een volgende persoon weer een patroon van wordt gemaakt. Ik koop een kleurrijke tajine maar wel een die in de oven en in de magnetron en ook op het gas kan staan. Hoe ik alles weer mee moet nemen naar huis zien we later wel. Bij ieder onderdeel is een meester bezig met een leerling en het duurt jaren voor men echt alle kneepjes van een onderdeel onder de knie heeft.

Nieuwe Medina

Daarna richting Medina met zijn 9000 straatjes. Je loopt er heel gemakkelijk in maar zonder gids kom je er heel moeilijk uit. Uiteraard lopen we door de smalste straatjes. Als er iemand komt van de andere kant dan moet je wachten. Als we uit de oude Medina komen staat er een vrachtwagen met bussen verse melk dat daar ter plekke wordt verkocht.

Oude Medina

We steken de hoofdstraat over en lopen de nieuwe Medina in. De oude is gesticht door de vader en de nieuwe door de zoon. Hier hangen hele beesten aan de haak en kun je een stuk af laten snijden voor het avondeten. Ook koppen van runderen en zelfs kamelen zijn te koop. Hersens, ingewanden, noem maar op alles ligt er.

Af en toe kom je tegen dat er op borsthoogte, soms iets hoger een balk van de ene muur naar de andere loopt. Achter die balk mogen geen ezels komen en moet alles met karretje getrokken of geduwd door mannen worden vervoerd.

Barack, onze gids maakt in de moskee, waar wij dus niet mogen komen, foto’s van het interieur.

We lopen het handwerk gedeelte in en starten bij het houtsnijwerk, zien schitterende stoelen waar bruiden in worden vervoerd.

Weverij

Dan stappen we een weverij binnen en volgen we daar het proces van draad tot een lap stof. We schaffen allebei een sjaal aan die ons in de woestijn moet helpen om ons te beschermen. Staat Camemi goed. Ze kan zo doorgaan voor een Marokkaanse.

Leerlooierij

Het volgende is een leerlooierij. Het stinkt enorm. Bij binnenkomst krijg je een takje munt om dat bij je neus te houden om de geur een beetje dragelijk te maken. Op een binnenplaats staan grote tonnen waar de diverse procedures in plaats vinden. Mannen trappen met hun voeten de vellen alle kanten uit. Wat een hondenbaan en dan in deze hitte, echt slavenwerk. Ik heb echt medelijden met deze mannen. Nadat het leer door een verfbad is gegaan worden ze te drogen gehangen.

Koperslagerij

Ik ben blij als we de leerlooierij verlaten en naar de koperslagerij gaan. Ook zwaar werk om die grote schalen te slaan. De hamer die ze daar voor gebruiken weegt echt meerder kilo’s. We lopen door de steegjes waar je kleding kunt laten maken. Vooral veel mannen zitten hier te naaien en te borduren.

Lunch

We verlaten de Medina en gaan een hapje eten. Couscous maar we vinden het niet zo geweldig. Hebben ook geen honger maar drinken wel veel. We gaan via de bekende blauwe poort een stadsgedeelte in en bezoeken een moskee die tevens dienstdoet als school. Hier wordt onderwijs gegeven in de koran. De leerlingen slapen op de 1e verdieping.

Daarna zijn we het zat en gaan terug naar het hotel. Camemi gaat naar het zwembad en ik ga de binnenkant van mijn ogen even bekijken.

Author

Van jongs af aan heeft reizen me gefascineerd. Was toen niet in de gelegenheid om dat te verwezenlijken maar haal nu dubbel en dwars de achterstand in. Geniet met volle teugen van al die mooie plekken op deze wereld en niet te vergeten van de veelzijdigheid van zijn bewoners. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen want de eeuwigheid is me nooit beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *